Де зараз критична ситуація на фронті: чи можна говорити про тактичний прорив ворога

Біля Нью-Йорка і біля самого Покровська скалася критична ситуація, ворог намагається захопити міста

Російські загарбники не досягли жодного стратегічного або тактичного прориву на Донеччині, повідомив в ефірі Freedom військовий експерт, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

За його словами, російські війська намагаються виконати наказ диктатора Володимира Путіна щодо повного захоплення Донецької області. При цьому він підкреслив, що Росія наразі визначила кілька пріоритетних секторів, на які кинула основні боєздатні частини, підсилені мобілізованими та підтримані основними вогневими засобами. Однак, за його словами, наступати по всьому фронту Росія більше не може через вичерпання ресурсів.

"Знищення щодня по 1100-1700 представників ворожих сил — це дуже потужний підрив можливостей противника. Але ще є резерви. Вони намагаються все-таки виконати завдання. Покровський напрямок є основним для прориву, тому що це рух уже в перспективі на Костянтинівку, на Краматорськ, далі захопити Слов’янськ, тобто вже вимальована загальна модель їхніх дій”, — сказав Маломуж.

Військовий експерт також наголосив, що росіяни намагаються просуватися хоча б на 500 метрів щодня, але українські Сили оборони роблять усе можливе, щоб цього не допустити. Російські війська руйнують цілі села, де відсутні укріплення.

"Ми за низкою напрямків маневруємо, відходимо вже на підготовлені інженерні позиції. Це вже відпрацьована модель, де ми маємо чіткіші перспективи й оборони, й завдання вогневих ударів. Там, де вони зайшли, завдаємо ударів вогневими засобами по передових частинах, які, наприклад, зайшли у вже зруйнований населений пункт. Це дозволяє нам бити, по-перше, прицільно і, з іншого боку, дуже велику кількість знищувати. Так, критичні ситуації біля Нью-Йорка, біля самого Покровська, тому що концентрація сил, наприклад, у 5-10 разів у деяких секторах більша”, — сказав Маломуж.

Він підкреслив, що російське командування не рахується з втратами, постійно кидаючи в бій нові сили, проте ні тактичного, ні стратегічного прориву ворогові досягти не вдалося.

Маломуж зазначив, що боротьба залишається дуже важкою і складною, але противник не досягає успіхів, втрачаючи свої основні боєздатні частини. Українські Сили оборони посилюють резерви на найбільш напружених ділянках.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що військові аналітики б'ють на сполох: російські війська стрімко просуваються до стратегічно важливого міста Покровська в Донецькій області.