Чотири країни, які бояться поразки Росії у війні з Україною

Експерт аналітичного центру AtlanticCouncil вказує на чотири країни, які мають спільний страх від поразки Росії, однак така ситуація має різний характер для них.

Після повномасштабного вторгнення більшість країн світу висловила свою підтримку Україні та засудила агресивні військові дії Росії. Однак не весь світ в цьому був однорідним. Чотири країни виявились ключовими союзниками Росії та бояться її поразки. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Atlantic Council.

Експерт аналітичного центру та професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тарас Кузьо вказує на чотири країни, які "об’єднанні спільним страхом" щодо поразки Росії, який матиме різні наслідки для кожної з цих держав. Кузьо виділяє Китай, Іран, Білорусь та Вірменію.

За словами професора політології, хоч Китай відмовився "відверто підтримувати" напад Росії на Україну, він продовжує називати мати тісні зв’язки з Кремлем. Тарас Кузьо вказує, що поразка Росії може завадити планам Китаю вдертись у майбутньому в Тайвань.

Якщо Росія зазнає поразки в Україні, ймовірно, ситуація призведе до нових політичних заворушень у Білорусі. Таким чином Лукашенко втратить свого єдиного сильного союзника, який допомагає йому зберігати владу в Білорусі.

Вірменія, на думку Тараса Кузьо досі бачить у Росії країну-захисника, яка може її врятувати від національних загроз, які можуть бути викликані з боку Туреччини чи Азербайджану.

Четвертою країною, яка боїться поразки Росії є Іран. Після поразки РФ, Захід може більше почати тиснути на Іран, щоб посилити демократичні зміни в країні. Окрім того, Тегеран втрачає сильного союзника, який купував іранські безпілотники, а натомість, ймовірно, надає техніку, зокрема винищувачі, системи ППО, а також розвиває ядерну програму Ірану.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що "російське НАТО" на межі розвалу: Путін розчаровує своїх союзників.

Також "Коментарі" писали про несподіване зізнання Путіна, який заявив, що Росія переживає нелегкі часи.