Чому ЗСУ переключилися з НПЗ на військові склади РФ: що це може дати

Військове командування ЗСУ дещо змінило тактику ударів

Раніше Сили оборони України активно наносили удари по НПЗ ворога. Ці атаки були системними. Проте через деякий час вони стали рідкісними. Наразі ж ми спостерігаємо нову потужну серію атак на склади з боєприпасами РФ. Про що свідчить дана тактика і чи зможе вона призвести до змін у війні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Може бути дві відповіді

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак так прокоментував ситуацію:

"Дійсно правильно підмічено, що атак по НПЗ ми зараз не бачимо, а, навпаки, бачимо тільки удари по військових складах. Тут, в принципі, може бути дві відповіді. Причому або дві одномоментно, або якась одна з них. Перша – що закінчилися НПЗ в радіусі ураження і ми чекаємо, доки вони відновляться. Тобто задумка така – ми влучаємо по НПЗ. Він отримує пошкодження. Росіяни вкладають гроші, зусилля, відбудовують його і буквально за два-три дні до повернення в роботу ми знову по ньому влучаємо. Це цинічно, але дуже ефективно. Можливо ми чекаємо зараз на такий крок. А другий варіант, що, в принципі, ми побачили неефективність цих ударів, не побачили за майже півроку якихось стрибків цін нафти, коливань цін на нафтопродукти, паніки на АЗС, зростання цін на автопродукти, але побачили, в той же час, що влучання по великих об'єктах, складських приміщеннях військових – це набагато ефективніше і може мати прямий вплив на ситуацію на фронті".

Експерт припускає, що, можливо зараз Збройні сили України переключили свою увагу саме на військові об'єкти, вважаючи удари по них більш потрібними.

Можуть бути домовленості через треті країни

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков вважає, те, що припинилися удари по НПЗ та енергооб'єктах Росії, може бути свідченням певної домовленості через треті країни.

"Можуть бути й інші пояснення, як деякі говорять про те, що ракети закінчилися, але, все ж таки, те пояснення, що є певні домовленості, видається найвірогіднішим. Є можливість, що задіяли свої важелі Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія або навіть США. Можливо, було вирішено по об'єктах ЖКГ до певного моменту не бити", – зазначив експерт.

Що стосується ударів по складах боєприпасів, то Олег Старіков підкреслює, поки йде війна, військові цілі будуть уражатись, що й робить Україна, завдаючи ударів по великих військових об'єктах противника. Це є законні цілі. Але це ніякого відношення до закінчення війни або її змін немає.

"Зараз, мабуть, щось відбувається, щоб підбити підсумок цієї війни. Можливо, Джо Байден намагається зробити все можливе, щоб закінчити цю війну до виборів, щоб не залишати цю проблему Камалі Гарріс, якщо вона стане президентом. Або не залишати її Дональду Трампу, який, якщо переможе на виборах, одразу її закриє. Саме тому війна в жовтні ескалюватиме ще серйозніше", – поділився думкою співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Торопець №2: БПЛА потужно вдарили ще по одному складу боєприпасів РФ.