Чому ЗСУ доведеться далеко відходити вглиб Донбасу: як зупинити російську піхоту

Міста, які знаходяться за Часовим Яром, обороняти буде значно складніше

Непроста ситуація на фронті продовжує залишатися в центрі уваги. Адже незважаючи на просто шалені втрати ворог не припиняє штурмові дії. І вже тривожні новини поступають з Часового Яру, який тривалий час намагається окупувати ворог. В якому випадку ЗСУ доведеться відходити подалі, залишаючи свої позиції? Яке ефективне рішення може бути проти російської піхоти? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

ЗСУ будуть намагатися утримати дуже важливий рубіж

Військовий експерт Павло Нарожний в ефірі Radio NV зазначив, що через місто Часів Яр в Донецькій області проходить канал Сіверський Донець, у якому немає води, і він працює як укріплення для наших воїнів.

За словами експерта, якщо російські окупанти пройдуть цей канал і закріпляться у місті, то українським бійцям "доведеться дуже далеко відходити".

"І там ворог вже кілька разів робив спроби й навіть переходив через цей канал. Але його кожен раз відкидають і щоразу укріплюють оборону. Чи зможуть відкинути цього разу - сказати складно", - сказав Нарожний.

Він пояснив, що російські загарбники знищили Часів Яр авіабомбами, артилерію та ракетними ударами, вороги "системно зносять будинок за будинком", тож утримати місто стає все складніше.

"Будемо сподіватися, що наші оборонці зможуть утримати. Це дуже важливий рубіж. Якщо ворог пройде цей канал і закріпиться в Часовому Ярі після цього переходу, це означає те, що нам доведеться дуже далеко відходити. А далі за Часовим Яром Костянтинівка, Слов'янськ, Краматорськ - великі міста, і їх обороняти буде значно складніше", – прокоментував експерт.

РСЗВ з повітряним підривом снарядів може бути ефективним рішенням

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі телемарафону розповів, що застосування реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) з повітряним підривом снарядів може бути рішенням проти великої кількості людського ресурсу на полі бою в Україні.

За його словами, на жаль, це рішення практично не застосовували і не застосовують на українському фронті, реактивним снарядам із повітряним підривом не приділяють достатньої уваги.

"В українському варіанті, враховуючи штатні РСЗВ, цей функціонал могли б виконувати радянські системи 122-мм БМ-21 "Град", 220-мм БМ-27 "Ураган" і 300-мм БМ-30 "Смерч", - зазначив експерт.

Коваленко вважає, що на такий варіант боєприпасів слід зважати, в контексті перспективи переходу російських військ на формат маршових батальйонів з домінуючою піхотною компонентою.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи дійсно ми наближаємося до переговорів: про що говорять заяви Зеленського та Путіна.