Чому Україні не варто поспішати з перемовинами: названі причини

Насправді, ні Україна, ні США, ні Росія не готові ініціювати зараз перемовини про завершення війни, відзначає політолог Юрій Богданов. При цьому він підкреслює, що навіть РФ у них не зацікавлена

Дехто стверджує, що найкраще, на що може сподіватися Україна, це угода, яка передбачає втрату частини територій, відзначає політолог Юрій Богданов.

За його словами, навіть якщо припустити, що цей прогноз справджується, характер і ступінь мають значення - є гірші та кращі варіанти: переговори з позиції сили є можливим сценарієм.

"Ті, хто пропонує перемовини між Києвом і Москвою зараз, схильні вірити, що Україна не може досягти нічого схожого на перемогу; що час на користь Росії; що продовження збройного опору України призведе лише до нових смертей, руйнувань і територіальних втрат, яких вона може запобігти шляхом досягнення врегулювання — найближчим часом. Прихильники угоди з Путіним, здається, впевнені, що можуть передбачити розв’язку війни: перемогу Росії у тій чи іншій формі",
- відзначає експерт.

Проте, додає він, такі твердження не мають доказової бази. За його словами, правда в тому, що ніхто не може бути впевнений, чим закінчиться ця війна, і прогнозисти повинні бути скромнішими, враховуючи, що майже всі прогнози досі виявилися невірними.

При цьому Богданов підкреслює, що прихильники перемовин “зараз” уникають відповіді на критично важливе питання: хто буде (або повинен) ініціювати переговори?

Це, за словами експерта могли б бути Штати, але шансів на це практично немає, доки Джо Байден залишається президентом, і не факт, що так буде за президентства Дональда Трампа.

Перемовини могла б організувати Україна, але Володимир Зеленський не висловлював ані найменшого бажання піти на цей крок. Українське суспільство в цілому теж не готове підняти білий прапор.

Тоді виходить, що перемовини мав би організувати кремлівський диктатор Володимир Путін. Проте, каже Богданов, він теж їх не хоче, бо вірить, що може досягти більшого. При цьому експерт підкреслює, що нічого схожого на крах українського фронту чи масштабні російські прориви не було.

"Припущення про те, що Росія може захопити Харків не витримує критики. Бо зараз допомога почала надходити. Прихильники перемовин перераховують проблеми, з якими зіткнулися ЗСУ — є на що вказати, — але не згадують проблеми Росії і її величезні втрати, в першу чергу техніки",
- підкреслює Богданов.

На його думку, було б нерозумно поспішати з переговорами, перш ніж ми побачимо, як додаткова зброя змінить стан справ, і чи зможе армія РФ просуватися, коли Україна матиме більше вогневої потужності.

"Україна має час для того, щоб покращити свої позиції. Західне озброєння почало надходити на фронт, і його обсяги збільшаться найближчими місяцями. Росія і Україна можуть зрештою провести переговори про політичне врегулювання. Але не зараз",
- додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Офісі президента вважають, що всі розробники "мирних сценаріїв" просто не розуміють суті війни РФ проти України.