Чому Україна потрібна НАТО: вагомі аргументи

НАТО продовжує існувати завдяки Україні

Війна в Україні – ключова причина існування НАТО. Цей фактор Україна повинна максимально використати на свою користь, заявив політичний експерт Іван Ус.

"Після закінчення "холодної війни" з Радянським союзом та ліквідації авторитарних режимів в Європі, багато хто на Заході почав вважати, що часи НАТО минули, а тому блок потрібно розпустити. Наприкінці 1990-х років звучали різні пропозиції щодо майбутнього Альянсу. Зокрема, як альтернатива НАТО обговорювалося створення єдиного військового альянсу з Росією. Ситуація суттєвим чином змінилася після початку агресії РФ проти України. Питання необхідності існування НАТО повернулося до порядку денного. Україна фактично надала друге дихання Альянсу", - прокоментував Іван Ус.

За словами експерта, якби не вторгнення РФ в Україну, Фінляндія та Швеція досі не були б членами НАТО.

"На Заході здивувалися б, якби 23 лютого 2022 року хтось заявив, що найближчим часом Фінляндія і Швеція приєднаються до Альянсу. Натомість зараз вже нікого не дивує, що Фінляндія та Швеція в Альянсі, попри багаторічну нейтральність Швеції та вимушену нейтральність Фінляндії як країни, яка знаходилася між НАТО та СРСР, а потім РФ", - відзначив він.

На думку політолога, подальша доля НАТО в значній мірі залежить від результатів президентських виборів у США.

"Дональд Трамп послідовно дотримується антинатовської риторики. Свого часу, його колишній радник з питань національної безпеки Джон Болтон заявляв, що Трамп взагалі не проти вивести США з НАТО. Наразі риторика Трампа щодо Альянсу залишається доволі агресивною", - додав експерт.