Чому США повільно передають техніку Україні: яка ситуація із виробництвом танків в РФ

Експерти оцінили ситуацію із виробництвом і зберіганням зброї в США та РФ

Спроможність України продовжувати війну проти Росії напряму залежить від допомоги головною союзника Києва – США. Скільки техніки на балансі в армії США? Чому так важко дістаються Україні новій й нові пакети допомоги? Яка ситуація із виробництвом і зберіганням танків в РФ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Дивує те, як США передають зброю Україні

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що згідно з відкритими джерелами на балансі в армії США стоїть понад 8 100 танків M1A1 Abrams різних модифікацій.

"З них понад 2 650 в експлуатації, решта на зберіганні. Україні було передано батальйон - 31 танк. M2A2 Bradley - на балансі армії США понад 6 200 цих ББМ. З них близько 1 500 в строю, решта на зберіганні. Україні було передано близько 300 одиниць. Stryker - на балансі армії США понад 4 400 цих БТР, з яких 1 800 у користуванні, решта на зберіганні. Україні було передано 189", - розповів експерт.

Аналітик зазначає, що М113 на балансі армії США близько 5 000 цих БМП, а Україні було передано 200.

"М1117 – на балансі армії США 2 900 цих БТР, з яких 1 800 у користуванні, решта на зберіганні, а Україні було передано 250. International MaxxPro - на балансі армії США понад 3 000 цих бронеавтомобілів, з яких Україні було передано 440. Oshkosh L-ATV - на балансі армії США понад 7 500 цих бронеавтомобілів, з яких Україні було передано 0", - продовжив він.

Коваленко зазначає, що можна довго продовжувати за номенклатурою використовуваної армією США техніки. Експерт говорить, що вражає інше, а саме те, що, коли ми бачимо заголовок, що США не передають будь-що Україні, тому що у них це закінчується, виникає легкий дисонанс між фантазіями у викладеному західними ЗМІ тексті та об'єктивною реальністю.

Велике значення мають танки, які будуть новітніші

Військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі телеканалу "Київ24" розповів, що танків, які залишилися в Росії на зберіганні, окупантам вистачить лише на 2025 рік.

"У них зберігаються Т-55. Т-62 вони практично втратили. У нас навіть є багато затрофеєних цих танків. Я вам скажу, що старі танки втрачають таке значення. Вони дуже вразливі стають. І це стосується України так само. Вихід який? Це танки, які будуть новітніші, сучасніші, на яких будуть встановлюватися, в тому числі, системи радіоелектронної боротьби, які будуть мобільні, швидкі і виконуватимуть завдання на полі бою. За ними майбутнє", – розповів експерт.

Але поки це майбутнє настає, і ворог, і наша країна виходять з тих можливостей, які є. За словами експерта, Україна буде отримувати танки Leopard і не тільки від наших партнерів. Своєю чергою, Росія буде виробляти начебто сучасні Т-90, які не дуже-то й сучасні. Через санкції ці танки йдуть уже без систем нічного бачення, наголошує Мусієнко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорить намір Путіна збільшити армію: чи буде пряма війна з НАТО.