Чому росіяни більше не можуть ігнорувати те, що відбувається на Курщині: що почало відбуватися

Наразі Росія не спроможна вести активні наступальні дії на кількох напрямках

Більше місяця продовжується операція ЗСУ в Курській області. Що вже довів прорив української армії на Курщину? Чи змінила операція загалом ситуацію у війні? Видання "Коментарі" розбиралося в ситуації, проаналізувавши думки експертів.

Після понад місяця російська армія не здатна відвоювати навіть один квадратний кілометр території

Французький військовий експерт Ксав'є Тітельман в інтерв'ю "Укрінформу" заявив, що блискавична операція ЗСУ в Курській області Росії доводить, що Україна цілком здатна перемагати російську армію. Єдина умова – у українців має бути достатньо всіх необхідних ресурсів. В першу чергу зброї та резервів.

"Після понад місяця російська армія не здатна відвоювати навіть один квадратний кілометр території з того, що українці змогли взяти, попри те, що вона відправила туди десятки тисяч людей. Отже, ми маємо ситуацію, коли українці значно переважають росіян", - заявив експерт.

Також, на його думку, Курська операція довела, що в росіян не було жодних резервних військ: "Росія справді не має стратегічного резерву, у неї немає сил, здатних запобігти вторгненню на свою територію".

Крім того, Тітельман висловив упевненість, що Курська операція посилила переговорні позиції України. Наразі, наголошує експерт, Вашингтон має прийняти вольове рішення і дозволити Україні наносити удари по території РФ.

Наша авіація і артилерія там працює дуже щільно

Військовий експерт Павло Нарожний в ефірі "Radio NV" вислов вперкоанння, що угруповування російських військ в районі річки Сейм Курської області не має шансів на утримання цієї території.

"Наша авіація і артилерія там працює дуже щільно. Всі жителі Сум пишуть про літаки, які постійно пересуваються у бік Курщини. Я думаю, що в цього угруповування є два варіанти – або перепливати річку, що технічно можливо. Сейм – це невелика річка, не Дніпро. Або здаватися в полон. І ця ситуація – вона повністю закриває фланг. І це означає, що наше угруповування, яке знаходиться у Курській області – воно планує триматися там довго", – зазначив Нарожний.

Водночас експерт додав, що російське командування не ігнорує ситуацію в Курській області й вже перекинуло туди ті війська, які повинні були відправити на Покровський напрямок.

"Це, звісно, не дуже боєздатні підрозділи. Однак вони стоять, окопуються і стримують наступ українських військ далі. Не можна сказати, що там ми продовжуємо тиск. Однак навіть за останні 2-3 дні там є просування. І якби ці підрозділи знаходилися не на Курщині, вони були б або на Харківщині, або на Покровському напрямку", – додав Нарожний.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорить тактика ЗСУ в Курській області: яких "сюрпризів" варто чекати росіянам.