Чому Росія використала С-400 для удару по Києву: думка експерта

Росія знову використовує ракети С-400 для ударів по Києву: аналіз військового експерта

Росія знову використовує ракети від комплексу ППО С-400 для ударів по Києву. Про це заявив в ефірі телеканалу "Київ24" військовий аналітик Павло Нарожний. Використання ракет, призначених для захисту неба, як наступальна зброя викликає питання про тактику та цілі російської сторони. На думку експерта, такі дії можуть мати дві ключові цілі: залякування мирного населення та виснаження української системи протиповітряної оборони.

Павло Нарожний нагадує, що вперше такий випадок було зафіксовано ще 2023 року. Тоді, як зазначає аналітик, ракета була застосована несподівано: спочатку у Києві пролунав вибух, а потім було оголошено повітряну тривогу.

Це комплекс ППО, ПРО великого радіусу дії. Ракети, які вони застосовували – вони застосовували і раніше. Усі, хто пам'ятає – колись був випадок, що у Києві спочатку був вибух, а потім повітряна тривога. Саме тоді було вперше застосовано ракету від С-400 - якщо не помиляюся, це було ще 2023 року", - розповів аналітик.

За словами Нарожного, використання С-400 для ударів по Києву зумовлене обмеженими можливостями цієї ракети при застосуванні наземних цілей.

"По-перше, дальність не дуже велика. Вони можуть ударити цими ракетами або з території Білорусі, або ж із Брянської області, щоб дістати до Києва. По-друге, точність не дуже велика. Ця ракета була задумана для збивання літаків або ракет. ", – пояснив Нарожний.

Ракети комплексу С-400 розроблені для знищення повітряних цілей, таких як літаки та ракети, і при стрільбі наземними об'єктами вони летять по балістичній траєкторії без коригування курсу. Це призводить до значного зниження точності – похибка може становити сотні кілометрів.

"Вдарити аби куди залякати населення - без будь-якої серйозної мети. Або, як варіант - для виснаження систем ППО. Тому що у ворога таких ракет С-300, С-400 досить багато. Мова йде про тисячі - 5 -6 тисяч може бути на озброєнні цих ракет.