Чи зможуть росіяни після захоплення Вугледару розгорнути масштабний наступ

Після окупації Авдіївки ворог пішов у масштабний наступ, чи відбудеться те саме після захоплення Вугледару

Оборонна операція у Вугледарі досягла своїх цілей, і противник не зміг використати місто для масштабного наступу, розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ефірі Київ24.

За його словами, Вугледар був стратегічно важливою точкою оборони завдяки своєму вигідному розташуванню на висоті та іншим "географічним і технічним особливостям". Захоплення міста не було пріоритетом для ворога, який розглядав його як частину ширшого наступу по лінії Вугледар – Курахове - Покровськ.

Тимочко каже, що ворог намагатиметься рухатися вперед поступово, залежно від ресурсів. Однак, навіть зайшовши у Вугледар, російським окупантам не вдалося розгорнути масштабний наступ, як це було раніше в Авдіївці. Тому оборона Вугледара виконала своє завдання, підкреслив експерт.

Він відмовився уточнити, на які нові позиції відійшли українські сили, зазначивши, що це може бути використано ворогом. Тимочко також пояснив, що можливість відходу з Вугледара була передбачена заздалегідь, тому українські війська були готові до цього сценарію. За його словами, подальша розстановка сил залежить від ресурсів, наявних у нас, а також від того, наскільки ефективно місцева влада організувала третю лінію фортифікацій у взаємодії з військовими.

Тимочко підкреслив важливість збереження інформаційної тиші в подібних ситуаціях, наводячи приклад Авдіївки, де розголос у політичних колах завдав шкоди військовим операціям. Проте, ця ситуація нічого не навчила політиків, і вони так само вчинили із Вугледаром та 72-ю бригадою.

Експерт також попередив, що після захоплення Вугледара ворог може планувати активізацію на Запорізькому напрямку, зокрема в районі Старомайорська, або використовувати ці сили для підкріплення в районі Покровська.

"Ворог має свої задуми планування, в нас є свої задуми. Хто кого переграє ми будемо бачити у найближчі моменти. Важливо, щоб зараз, коли прикута увага до Вугледара, щоб політики свої апетити і амбіції применшили і не заважали військовим, не змушували військових приймати політичні питання на угоду їм. Бо політики будоражать суспільство і таким способом чинять тиск на військових, змушуючи їх дуже часто приймати рішення, які, можливо, для політиків і політично важливі, але шкідливі для проведення, організації що бойових дій, що наступальних. Курський наступ ЗСУ – найкращий приклад", - сказав Тимочко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у 72-ій бригаді описали свій непростий вихід із Вугледару.