Чи зможе Україна "дістати" заморожені російські мільярди за кордоном

Україна розраховує коштом заблокованих російських активів відновити інфраструктуру після війни

Російські активи на $58 млрд заморожені в банках різних країн світу. Про це йдеться в заяві Міжнародної групи з блокування майна підсанкційних росіян. Очікується, що частина цих грошей покриє витрати на відновлення України після виведення російських окупаційних військ з території країни, пишуть "Коментарі".

Миколаївська область і Данське королівство підписали Меморандум про відновлення після війни. Фактично, документ закріпив взяті данцями ще влітку зобов’язання: щойно замовкне зброя — вони готові вкладати гроші для того, щоб регіон повернувся до довоєнного стану.

“Насамперед, я переконала данців, що ми хочемо не просто відновлення, а двостороннього співробітництва, яке буде корисним як для Миколаївської області, так і для Данії. Для нас важливо відбудувати не тільки житло, а й промисловість, оскільки це робочі місця, наявність яких заохочуватиме людей повертатися в регіон. Тому я багато розповідала гостям про можливості місцевого бізнесу, про промисловість, яка може зацікавити данських підприємців”, - розповіла голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Частину коштів на відновлення України данці зможуть компенсувати завдяки замороженим у країні російським активам. Це майно та валюта на майже $11 млрд - уже куплені й оплачені Росією підсанкційні товари, наприклад, метал і залізна руда, які торік перебували в данських портах. А також - гроші росіян, які зберігалися в данських банках. Передати частину коштів на післявоєнне відновлення Миколаївської області Данія пообіцяла ще влітку.

Загалом міжнародна група з блокування активів росіян нарахувала понад $50 млрд уже заморожених коштів, які мають російське походження. Це і гроші, і заарештоване в різних країнах майно росіян, які перебувають під санкціями.

“Оскільки агресивна війна Росії триває, члени Міжнародної групи з блокування активів, як і раніше, сповнені рішучості покласти на Росію великі витрати. Група продовжить виявляти, знаходити і заморожувати активи росіян, які перебувають під санкціями, з метою позбавити Кремль коштів, необхідних йому для ведення незаконної війни”, - йдеться в заяві Міжнародної групи з блокування активів РФ.

Найбільше російських активів заблоковано у США, де зберігалися федеральні резерви Росії. Серед європейських країн лідер — Бельгія. Маленька країна знайшла і заморозила російського майна на майже 60 млрд євро. Також Брюссель досяг успіху в блокуванні великих грошових переказів, учасники яких - пов’язані з РФ особи або компанії.

“Крім того, було заблоковано російські фінансові операції на 191 млрд євро. Загалом ці заходи стосуються 1 789 російських компаній або громадян, які перебувають у чорному списку. Незабаром після початку війни наша митниця зіткнулася з різким збільшенням кількості імпортних і експортних перевірок. Наприклад, щодо Росії та Білорусі вже перевірено 91 020 декларацій. Також було фізично перевірено 7 925 контейнерів”, — заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.

Наразі і США, і країни Європи працюють над розробкою механізму передачі заморожених російських активів Україні. Очікується, що частина коштів буде спрямована на компенсацію країнам Заходу за передачу зброї українській армії. Решту - на післявоєнне відновлення країни. Загалом збитки, яких Росія завдала Україні, вже оцінюють у два трильйони гривень.

"Коментарі" також писали про те, що перший пакет західних санкцій проти РФ було запроваджено 22 лютого 2022 року через визнання Росією так званих “ДНР” і “ЛНР”. Наступний пакет - вже на другий день повномасштабної війни, яку РФ розв’язала проти України 24 лютого минулого року. Зараз 12 місяць війни та 10 пакетів санкцій. Кожне нове обмеження — це проблема для російської економіки, тому що теорія санкційного тиску полягає саме у тактиці тисячі дрібних надрізів по економіці Росії, які призводять до того, що сукупність цих пакетів принесе найсильніші удари по російській економіці.

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна потребує насамперед інвестицій в енергетичний сектор для диверсифікації виробництва енергії, а також в об'єкти для зберігання електроенергії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ЗМІ дізналися, хто допомагає Путіну обходити нафтові санкції.