Чи вплине якось ймовірна хвороба Лукашенка на перебіг війни в Україні, -думка громадськості

Чи може відсутність Лукашенка якимось чином спровокувати напад білорусів на Україну та чи варто українській державі втручатися у внутрішні справи Білорусі

Відповіді на ці питання шукали серед українців, журналісти "Пульсу Тижня", пишуть "Коментарі".

Чутки про те, що самопроголошений білоруський лідер Олександр Лукашенко занедужав гуляють ЗМІ уже понад два тижні. Зважаючи на відомі й невідомі джерела, існує декілька версій, чим може бути хворий "картопляний король": це і проблеми з ендокринною системою, серцем, чи ймовірна вірусна недуга, що дала ускладнення. Так чи інакше, Лукашенко став менше з’являтися на публіці, а востаннє його помітили в масах 15 травня.

Як переконаний екс-працівник СБУ Іван Ступак, коментуючи 5-денну відсутність президента Білорусі, у разі смерті Лукашенка – КДБ Білорусі буде не під силу втримати окупаційний владний режим в країні. Це спровокує масові протести. Водночас, дехто з політологів стверджує, що режим правління без Лукашенка, перейде у руки - голови верхньої палати парламенту Наталії Кочанової.

Українці ж висловлюють власну позицію щодо того, як відсутність чи смерть Лукашенка вплине на ситуацію в нашій державі.

На запитання "чи має Україна допомогти білорусам позбавитись окупаційної влади Лукашенка військовим шляхом", опитані в травні 2023 відповіли: однозначно так – 13,8%; швидше так – 15,3%; швидше ні – 29,6%; точно ні – 28,6%; важко відповісти – 12,6%.

А от, щодо того, "як громадяни України оцінюють ймовірність нападу білоруської армії на територію української держави," респонденти, опитані у травні поточного року, відповіли:

Це точно відбудеться, вважають – 1,7%;

Це швидше відбудеться, думають – 5,7%;

Цього швидше не відбудеться, переконані – 57,0%;

Цього точно не відбудеться, зауважують – 26,2%;

Важко відповісти – 9,4%.

Як писали раніше "Коментарі", - Самопроголошений президент Білорусі став дедалі рідше з’являтися у масах, а ЗМІ "киплять" інформацією про його ймовірне занедужання. Водночас, нещодавно "картопляного короля" все ж помітили, кволого на людях. Білоруський опозиціонер Павло Латушко заявив, що у Лукашенка сильна вірусна інфекція.