Чи перейде Росія в оборону в найближчі місяць-півтора: коли чекати на перелом війни

З жовтня минулого року, з початку наступу на Авдіївку, захоплення Авдіївки, логіка дій російської армії не змінюється

Повномасштабна війна в Україні продовжується. Зважаючи на те, що росіяни вже досить тривалий час ведуть наступальні операції, яка вірогідність, що Росія перейде в оборону в найближчі місяць-півтора? Коли чекати на перелом війни? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

У противника не наступає виснаження і він не готовий перейти до оборони

Військовий аналітик Сергій Згурець в ефірі Radio NV висловив думку, що росіяни не припинять чинити тиск на фронті. Вони будуть й надалі намагатися прорвати оборону ЗСУ.

"Уже тривалий час, напевно, з жовтня минулого року, з початку наступу на Авдіївку, захоплення Авдіївки, логіка дій російської армії не змінюється. Вона орієнтована на поступове витискання наших Збройних сил по всій ширині лінії фронту, де активна зона зараз нараховує 900 кілометрів", - сказав Згурець.

Він стверджує, що росіяни вже тривалий час застосовують однаковий підхід: використовують спочатку артилерію і КАБи, а потім - піхоту у різних форматах, аби захоплювати рубежі оборони.

"Передумов для того, що зараз у противника наступає виснаження і він готовий перейти до оборони, за нашими оцінками немає. Ми вважаємо, що щонайменше літній період і далі до осені ворог буде використовувати той запас живої сили, який поповнюється за рахунок фінансового рекрутингу, і буде використовувати запаси КАБів, артилерії й надалі", - прокоментував експерт.

Згурець прогнозує, що така логіка дій ворога збережеться щонайменше до кінця року, і Україні треба виходити з цієї реальності.

Україна "не біжить від росіян та не боїться їх"

Генерал-майор запасу Збройних Сил України Сергій Кривонос в інтерв’ю LIGA.net заявив, що на певних напрямках фронту Сили оборони наразі почуваються впевненіше, проте поки зарано говорити про ознаки перелому війни.

Військовий зауважив, українські захисники почувають себе впевненіше завдяки постачанню матеріально-технічної допомоги у більших обсягах.

"Вони (обсяги – ред.) поки що не критично заповнюють всі наші потреби, але вони збільшилися", - наголосив Кривонос.

Також генерал-майор вважає те, що Україна "не біжить від росіян та не боїться їх", є початком перелому.

"Тепер лише дрібниці не вистачає - покращити ситуацію з підготовкою людей та питання переведення економіки у функціонування в умовах особливого періоду", - зазначив він.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україні знову забороняють бити по РФ: чому так, що вичікує Захід.