Чи насправді Росія перекидає авіацію до кордонів з Україною – чи є загроза

У російській армії нестача пілотів

Останнім часом дедалі більше розмов про те, що Росія стягує до кордонів України не лише живу силу та військову техніку, а й бойову авіацію. Таку інформацію оприлюднило рейтингове видання "FT". Чи варто переживати через скупчення авіація біля українських кордонів з різних напрямків? Чи може РФ масово застосувати авіацію під час нового масованого наступу? "Коментарі" поцікавилися думкою експертів із цього приводу.

Немає підтвердження, що Росія масово стягнула авіацію до кордонів

Військовий експерт Михайло Жирохов, посилаючись на свої обізнані джерела у військових колах, зазначив, що інформація про масоване перебазування російської тактичної авіації поблизу кордону не відповідає дійсності. Більшість російських аеродромів, які розташовані в прикордонних з Україною областях, перебувають під постійним моніторингом і останнім часом не зафіксовано нічого незвичайного. Свою думку Михайло Жирохов озвучив в інтерв'ю "Обозревателю".

"Я не можу підтвердити цю інформацію, але, можливо, The Financial Times ґрунтується на власних джерелах", - уточнив Жирохов.

У перші місяці війни, коли Росія мала тотальну перевагу в повітрі, вони показали, що вони не вміють масово застосовувати авіацію

Популярний в Україні військовий експерт Олег Жданов сумнівається у тому, що Москва може накопичувати поблизу українського кордону велику кількість літаків та гелікоптерів.

На своєму YouTube-каналі Жданов прокоментував дані про те, що РФ стягнула до кордонів України 300 літаків та 400 вертольотів. За його словами, на початку вторгнення до ЗС РФ вважалося приблизно 500 літаків, з яких лише 330 були у бойовому стані.

"Якщо ми подивимося список втрат, то на сьогоднішній день ми знищили більшу половину. Звідки ще 300 машин узялося? Те ж саме по вертольотах - звідки ще 400, якщо "К-52", що залишилися живими, взагалі обчислюються десятками?", - зазначив експерт .

На його думку, росіяни мають ще одну проблему – відсутність пілотів-ассів. Останні майстри у росіян закінчилися ще влітку. Тоді ЗСУ активно почали збивати російські літаки, чимало пілотів потрапило в полон, і вони не були молодими.

"Усі ці сукупні фактори викликають низку питань і сумніви в тому, що Росія може масово застосувати авіацію", – підсумував Олег Жданов.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.