Чи може мандат ООН змусити РФ вивести війська з Криму: про що говорить ця ідея

Україні варто більш чіткіше формулювати свою позицію по Криму, щоб не виникало різного роду неприйнятних пропозицій та планів

На 20-й щорічній зустрічі YES у Києві, що відбулась 13-14 вересня, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що не бачить, як можна мирно домовитись про демілітаризацію окупованого Криму. Він зазначив, що півострів є принциповим для України та Росії, тому запропонував передати його під опіку місії ООН. Чи може мандат ООН змусити РФ вивести війська з Криму? Чому заявляються такі пропозиції? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Крим під опікою місії ООН з проведенням "чесного" референдуму – утопічна ідея

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна так прокоментувала ситуацію:

"Питання Криму є болючим і вкрай складним. І, якщо б не потужний спротив України під час широкомасштабного вторгнення, то про Крим в принципі можна було б забути. Зараз ситуація інакша і є певне поле для дискусії, але кожен варіант має мізерні шанси стати компромісним. Запропонований Радославом Сікорським варіант з передачею Криму під опіку місії ООН з наступним проведенням "чесного" референдуму – це утопічна ідея з огляду на реальність, а головне – ефективність її застосування. Якщо залишити за дужками очевидний факт, що ця ідея є стратегією "умиротворення агресора", то можна назвати декілька причин нездійсненності цього плану".

По-перше, зауважує експерт, навіть, якщо на такий варіант з будь яких причин погодилась би Україна, він є абсолютно неприйнятним для Росії, адже в Криму знаходиться її стратегічний обʼєкт – військово-морська база чорноморського флоту.

"По-друге, якщо на такий варіант з будь яких причин погодилась би Росія, то лише для того, щоб перетворити на фарс і абсурд мандат ООН. Війська з Криму вона не виведе і навіть не зажене їх в пункти постійної дислокації в Севастополі. По-третє, всі міжнародні організації включно з ООН станом на зараз повністю себе дискредитували, вони інституційно неспроможні виконувати взяті на себе функції і зобовʼязання. Їх фасадна діяльність доживає останні часи. Тому закладати десятирічний термін в їх місію – невдячна справа", – зазначила Ганна Малкіна.

Вона продовжує, навряд чи пан Сікорський оцінює свою пропозицію як реально здійснену. Він також не може не розуміти очевидних ризиків для України, що ставить під сумніви доброчесність партнерських намірів Польщі.

"Але з іншого боку, для пана міністра Крим – це абстракція, розмінна монета. Для нього головне, щоб війна закінчилась і бажано якомога далі від польського кордону. Він уже отримав порцію потужного хейту від українського суспільства, можливо це дасть поштовх для ретельнішого переосмислення можливих пропозицій щодо мирного плану", – підсумувала Ганна Малкіна.

ООН вже проявила обмеженість своїх можливостей

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян відразу звернув увагу на те, що сказане Сікорським було сказано, як приватна думка на неформальній частині. Тому, радить експерт, не варто перебільшувати вагу цих слів.

"По-друге, це говорить про невіру в невідворотність безкомпромісної перемоги, але й можливості домовитись з рф. Тут й гірка, й солодка правда одночасно. Ці слова є показовими й нам варто враховувати їх при роботі з партнерами, бо така позиція не є поодинокою, навіть в рядах рішучих в протидії рф. Це мало би стимулювати нас на вихід з романтичної чорно-білої картини аргументів, та розширювати набір й палітру меседжів та підходів", – зазначив Олег Саакян.

За його словам, ООН вже проявила обмеженість своїх можливостей й нездатність до рішення гострих питань.

"Це сталося в силу своєї закорузлості, хакнутості росією, але й загального стану світопопядку. Тому, я би не сподівався на подібний механізм, як елемент примусу. Він може бути тільки, як компроміс, за умов, що рф й так готова піти з Криму, але потрібно забезпечити для світу механізм цього транзиту, але тоді мова йтиме не про 20 років й референдуми, а транзитну адміністрацію для перебирання контролю Україною", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Кабмін відреагував на скандал із картою України без Криму у підручнику.