Чекали 2 місяці, щоб вбити Пригожина: експерт пояснив, чому Кремль зволікав

Путін готувався до вбивства ватажка ПВК "Вагнера", переконаний експерт

Господар Кремля Володимир Путін два місяці очікував, щоб позбутись керівника приватної військової компанії "Вагнера" Євгенія Пригожина. Диктатор не наважився знищити його відразу після збройного заколоту, бо побоювався заворушень найманців Пригожина.

Господар Кремля доклав зусиль, щоб через два місяці перемістити до різних місць вагнерівців. Цю версію озвучив експерт, очільник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок, відповідаючи на запитання "Главреда"

"Йому треба було каналізувати всю цю історію. Велика частина "вагнерівців" перемістилася до Білорусі. Їм поставили завдання – займатись Польщею, Латвією та Литвою, провокувати ситуацію. Частину представників ПВК вже вивезли до Африки, тобто їх розосередили. Путін готувався до цього, бо якби він одразу знищив Пригожина, могли піднятися заворушення серед "вагнерівців", – розповів Клочок.

Тому чимало "пригожинців" попідписували контракти з російським оборонним відомством, бо дехто отримав поблажки, інших тримали під контролем, і так тихенько Путін дістався до свого задуму – знищити командирів ПВК "Вагнер", вважає експерт.

Він додав : існує таки не правильна думка, ніби "зеки" можуть зберігати ідеологічну відданість. Насправді це не так. Адже військова компанія "Вагнер" – це тільки гроші, а від ідей найманці далеко.

"І хоча Пригожин нібито і проявляв якісь політичні амбіції, але я, відверто кажучи, сумніваюсь, що саме це було його кінцевою метою. Швидше за все, він хотів отримати нові фінансові потоки, а ті, хто його використовував, думали про владу. Я не виключаю, що зараз цю ситуацію можуть використовувати, щоб домогтися влади. А як воно буде надалі – будемо бачити", – висловлює припущення політичний експерт.

Ще Клочок додав, що така ситуація є вигідною для кремлівського диктатора. Путін пішов ва-банк і за його наказом знищено командування ПВК "Вагнера", і це є провокацією для тих, хто кидає йому виклик. Такі сміливці в РФ ще є, завершив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про катастрофу літака Пригожина

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова. За словами Олега Старікова, він як контррозвідник бачить, що "бунтом Пригожина" по суті було проведено певну комбінацію з виявлення прихованої агентури, яка працює на західні спецслужби. І своєї мети це, схоже, досягло.