Британська розвідка попередила про небезпеку потужної російської зброї: подробиці

Британська розвідка попередила про небезпеку 500 кілограмових російських касетних бомб

З листопада 2023 року російські ВПС швидше за все почнуть частіше застосовувати 500-кілограмові касетні бомби РБК-500. Вони обладнані керованим плануючим пристроєм. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому зведенні Міністерства оборони Великобританії у Twitter.

Британські експерти зазначають, що залежно від варіанту кожна РБК-500 викидає приблизно від 100 до 350 суббоєприпасів. У свою чергу, кожен суббоєприпас зазвичай вибухає або сотнями високошвидкісних уламків, або одним більшим протитанковим зарядом.

Повідомляється, що РБК-500 було розгорнуто проти українських сил біля Вугледар та біля Авдіївки на Донеччині.

За інформацією британської розвідки, існує реальна ймовірність того, що, як і у випадку з іншими бомбами, що скидаються з повітря, Росія нещодавно інтегрувала в РБК-500 комплект керованого плануючого пристрою UMPC. Це дозволяє літаку-носителю скидати боєприпас на багато кілометрів від мети.

"Російські комплекти плануючих бомб загалом мають низьку точність. Однак завдяки великій кількості суббоєприпасів одиночна РБК-500 може впливати на площі в кілька сотень метрів, збільшуючи ймовірність завдання будь-якого збитку наміченої мети", - зазначають у Міноборони Британії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - наскільки велика загроза тому, що Україна втратить підтримку союзників: чому Росія активно тисне на фронті.