Бої за Селідове: у США припустили, чому вони можуть сповільнити наступ на Покровськ

Місто Селідове не є стратегічно важливим для окупантів і може сповільнити наступ на інше місто

Останніми днями російські війська досягли значних тактичних успіхів у Селидовому та його околицях, але очевидна зосередженість російського військового командування на забезпеченні безпеки Селидового відбулася за рахунок здатності російських військ підтримувати значущий наступ безпосередньо на Покровськ — самовизначену Росією оперативну операцію. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 22 і 23 жовтня, показують, що російські війська просунулися по вулиці Східній у північно-східному Селидовому та на північ по вулицях Берегова та Захисників у східному Селидовому в напрямку до центру міста. На геолокаційних кадрах, опублікованих 23 жовтня, також видно, що підрозділи 114-ї окремої мотострілецької бригади захопили Ізмайлівку (на південний схід від Селидового), а також додаткові кадри з геолокацією. опублікований 23 жовтня, вказує на те, що російські війська також наступали на північно-східній околиці Новоселидівки та в полях на північний захід від Цукуриного. Російські джерела широко стверджували, що російські війська просунулися в північне Селидове, досягли околиць Вишневого через дорогу C05091, просуваючись на північний захід від Цукуриного, і здобули територіальні завоювання в Гірнику, хоча ISW ще не спостерігав підтвердження цих тверджень.

Аналітики зазначають, що просування Росії в Селидове, а також територіальні завоювання на південь і північ від міста можуть незабаром змусити українські війська відступити з цього району, щоб не потрапити в пастку в кармані, що руйнується. Проте українські війська, схоже, взяли на себе надійну оборону Селидового і значною мірою затримали просування росіян після того, як російські війська вперше почали наступ на поселення приблизно в серпні 2024 року.

Зокрема, Селидове не є оперативним об’єктом Росії на цій ділянці фронту, і рішення України захищати населений пункт, ймовірно, спричинило розміщення відносно великого контингенту російських військ на південному фланзі Покровська, що є головною та оперативно значущою метою Росії в площі.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець визначив цю динаміку 21 жовтня, зазначивши, що російське командування на Покровському напрямку тепер стикається з кількома локалізованими "проблемами", які безпосередньо не пов’язані з російським захопленням Покровська. Машовець підкреслив, що в той час, як на всьому Покровському фронті скеровано велику кількість окупантів, значний контингент підрозділів 2-ї загальновійськової армії бере участь у спробі захопити Селидове, на противагу розвитку атак на Покровськ. Машовець зробив висновок, що російське командування створило великий оперативний резерв для наступу російських військ на Покровськ і Мирноград, але ці сили загрузли в атаках на Селидове та південний фланг Покровська, які російське командування сподівалося швидко захопити.

Пропагандистський військкор і колишній інструктор Storm-Z в основному погодився з аналізом Машовця, зазначивши, що, незважаючи на загальновизнану цінність російського захоплення Покровська, "процес гальмує". Окупант заявив, що фіксація російського командування на південний фланг Покровська призвело до "розпорошення сил і засобів", що призвело до "надмірних" втрат російської піхоти та дало українським військам додатковий час для подальшого укріплення самого Покровська.

"Росія цілком може взяти Селидове найближчими днями, але захоплення Селидового за своєю суттю не означає захоплення Покровська, і, насправді, захоплення Селидового, ймовірно, виснажило російські сили таким чином, що, швидше за все, зменшить їх боєздатність, якщо вони отримають наказ повернути на Покровськ. Українська оборона Покровська та підступів до нього уже зупинила російське просування до міста, і виснаження російських сил у цьому районі, ймовірно, ще більше сповільнить це просування, завдаючи шкоди перспективам наступу росіян у області в найближчі тижні", – додають в ISW.