Битва за Запоріжжя: чому РФ важливо закріпитися на цих рубежах – як треба діяти Україні

Росія вже зараз розглядає Запорізьку область як регіон, який окупанти хочуть включити до складу РФ

Наразі увага багатьох звернена на Донбас, де йдуть основні бойові дії. Тим часом майже 60% території Запорізької області тимчасово окупували російські війська, на частини продовжуються бої. Про це голова обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив президента України Володимира Зеленського, який побував у Запоріжжі з робочою поїздкою. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як справи на Запорізькому напрямку і чому окупанти так за нього чіпляються.

Україні важливо вибити загарбників із цих рубежів, перерізати сухопутний коридор у Крим

Військовий журналіст, який виконує обов'язки на Запорізькому напрямку, військовий експерт Влад Волошин пояснює:

"Більшість Запорізької області окуповано російськими загарбниками. Крім того, в регіоні тривають запеклі бої. Під обстрілами знаходяться наші міста, села. Мирні жителі намагаються виїхати у спокійніші області. Ситуація напружена".

За словами експерта, контролюючи навіть ту південну частину Запорожчини, яку вони захопили, окупанти контролюють і приазовські райони (вихід до моря), а також сухопутний коридор у Крим.

"Крім того, продовжує Влад Волошин, Запорізька область – зручний плацдарм для розгортання військ, що перекидаються з Криму. Вони розвертаються у бойовий порядок саме на півдні Запорізької та Херсонської областей. А потім наступають на Донбас, створюють загрозу всій Лівобережній Україні. Безумовно, Україні важливо вибити загарбників із цих рубежів. Перерізати сухопутний коридор до Криму. Отримати доступ до портів. А також отримати свій плацдарм для звільнення сходу України, а в майбутньому Кримського півострова, анексованого у 2014-му", – резюмує експерт.

Одне із завдань української влади – підтримувати зв'язок з нашими громадянами на тимчасово захоплених територіях та готувати їхнє звільнення

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов упевнений: російська армія планує захоплювати стільки української території, скільки вона зможе – з урахуванням потужного опору наших військ, а також швидкості та обсягу західної допомоги.

"Наразі основні ударні сили противника зосереджені у Луганській та Донецькій областях. Однак у тому ж Запоріжжі розташована низка великих промислових підприємств, особливо важливих для нашої економіки після руйнування металургійних комбінатів Маріуполя. Тому місто залишається у прицілі російського командування, – пояснює експерт. – Візит Володимира Зеленського до Запоріжжя важливий і для ознайомлення із ситуацією на місці, і для моральної підтримки захисників та біженців. Місто знаходиться близько до лінії фронту, і такий вчинок буде оцінено у військах".

Запорізька область, наголошує Ігор Попов, може стати одним із напрямків контратак української армії.

"Для Росії важливим є утримання сухопутного коридору в Крим. А на Запоріжжі цей коридор може бути перерізаний, – зазначає експерт. – Поки що РФ намагається закріпитися в окупованій половині області: будує фортифікаційні споруди, роздає російські паспорти та гуманітарні набори, призначає окупаційні адміністрації та відключає українські ЗМІ. Тому одне із завдань української влади – підтримувати зв'язок з нашими громадянами на тимчасово захоплених територіях та готувати їхнє звільнення".

Читайте також на порталі "Коментарі" - окупанти готуються до удару: у Генштабі розповіли, куди росіяни стягли "Іскандери" та "Панцирі".