Білий дім підвищує ставки у війні: Time розкрило деталі

Байден вирішив, що більшість погроз Путіна про відплату не заслуговують на довіру

У міру того, як війна з Росією набирає обертів, адміністрація Джо Байдена бере на себе все більші ризики, щоб підтримати Україну. Останнім прикладом є рішення Білого дому дозволити українським силам використовувати американську зброю для ураження цілей на території Росії. Все йде до того, що невдовзі ми можемо побачити представників НАТО на території України, які будуть військовими інструкторами для українських захисників. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "Time".

В матеріалі зазначається, що півроку тому західні лідери не були готові обговорювати жодну з цих змін – принаймні публічно. Але нещодавні перемоги Росії на полі бою і жорсткіше ставлення Заходу до Володимира Путіна почали стирати ці червоні лінії. Російські війська почали просуватися вздовж довгих фронтів війни і знову загрожують Харкову, який розташований біля російського кордону.

"Неможливо нескінченно довго захищати Харків, не відкриваючи вогонь у відповідь по цілях через кордон. Також страх перед подальшим просуванням російських військ цього літа змусив західних лідерів занепокоїтися, що Україна може програти війну, якщо вони не будуть вживати термінових і рішучих заходів", – йдеться в матеріалі.

Журналісти зазначають, Джо Байден також вирішив, що більшість погроз Путіна про відплату не заслуговують на довіру.

Автори матеріалу прогнозують, що невдовзі з’являться новини, можливо, на саміті НАТО у Вашингтоні наступного місяця, про пакт безпеки Заходу з Україною. Хоча це не буде автоматичним зобов'язанням щодо взаємної оборони, яке приходить з членством в НАТО, він, ймовірно, підтвердить довгострокові зобов'язання перед Україною і формалізує процес, який прискорить затвердження озброєнь та іншої допомоги.

"Тим не менш, існує реальний і зростаючий ризик конфлікту Росії зі США та іншими членами НАТО. Західні лідери не можуть очікувати, що Путін буде сидіти склавши руки, коли всі його блефи будуть розкриті. Він не збирається розпочинати лобову атаку на країну НАТО, але ризик все більш агресивних і руйнівних російських кібератак зростає, і Кремль може знайти інші способи ускладнити життя в країнах НАТО. Існує також очевидний ризик того, що Україна може використати західну зброю для атак, які (випадково чи навмисно) вдарять по російському цивільному населенню. Або що в результаті російських ударів по Україні загинуть інструктори НАТО. Будь-який з цих сценаріїв призведе до подальшої ескалації", – йдеться у статті.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Париж відповів на погрози Москви бити по інструкторах Франції в Україні.