Безугла розповіла, хто раніше виступав категорично проти операцій на території РФ

Безугла заявила, що нібито Залужний ніколи не підтримував ідею перенести війну на територію ворога

Ідея спробувати перенести війну на територію агресора виникла давно, і наші спецслужби, а також тодішній керівник східного фронту "Хортиця" Олександр Сирський, її підтримували. Проти виступав попередній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, заявила нардеп Мар’яна Безугла.

"Незважаючи на політичний тиск з боку президента, він відмовлявся працювати в цьому напрямку. Залужний був прихильником лінійних операцій і, не маючи бойового досвіду, віддавав перевагу традиційним наступам "в лоб", що було з перемінним успіхом реалізовано у 2022 році на Херсонщині та зовсім провалилося у 2023 році в Запорізькій області", - розповіла нардеп.

За її інформацією, Сирський, у свою чергу, наполягав на пошуку незахищених місць та стрімких атаках, що запропонував для звільнення Харківської області в 2022, і навіть піднімалося питання піти далі, щоб убезпечити прикордоння. Але тоді, відзначила політик, наступали на Херсон, і Залужний був проти витрачання ресурсів деінде.

"Тим не менш, на Ставці Сирський домігся втручання президента, і Харківський контрнаступ відбувся. Далі не пішли. Потім відбувся ряд заходів, які вивчали шляхи проникнення та ряд активних дій, включаючи РДК. А вже після зміни Головнокомандувача ЗСУ, новий, заручившись політичною підтримкою, став планувати дещо серйозніше", - додала Безугла.

При цьому політик додала, що після всіх менеджерських провалів, які були цілком очікуваними, оскільки Олександр Сирський терпить фіаско у середньостроковому плануванні, підготовці резервів та елементарно не виховує собі сильних лідерів-помічників, а все замикає на особистий мікроменеджмент, Головнокомандувач ЗСУ став одержимий ідеєю показати себе знову в активних діях.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що 6 серпня ЗСУ розпочали операцію в Курській області, яка є успішною. У РФ навіть вимушені кидати у бій своїх строковиків і вже навіть відверто це визнали.