Безпрецедентний удар по російській пропаганді: у Росії жахнулися від операції українських хакерів

Хакери використовували тип вірусу-шифрувальника, який видаляє файли, а не просто шифрує їх

У РФ підтвердили "безпрецедентну" кібератаку на російські державні пропагандистські телеканали, що відбулася 7 жовтня. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія (ВДТРК) заявила, що невідомі зламали її онлайн-сервіси під час "безпрецедентної" атаки, а прокремлівське російське видання "Газета" повідомило, що атака зупинила мовлення телеканалів "Росія-1", "Росія -24", "Росія Культура", "Карусель" та ще близько 80 регіональних телерадіокомпаній.

У звіті наголошується, що хакери використовували тип вірусу-шифрувальника, який видаляє файли, а не просто шифрує їх. Через це топовим російським пропагандистським ЗМІ доведеться відновлювати резервні копії своїх систем.

На кібератаку відреагував навіть головний рупор Кремля Дмитро Пєсков. Він розцінив її як атаку на російську критичну інфраструктуру.

Читайте також на порталі "Коментарі" - на базі знищеного Азовського морського інституту в тимчасово окупованому Маріуполі росіяни створили новий "вуз".

Як повідомляє Центр національного опору, відкриття установи приурочили до так званого возз'єднання з РФ. Окупанти планують, що в закладі навчатимуться щонайменше півтори тисячі студентів. Щоправда, дипломи цього інституту не визнаються ні в Україні, ні більшості країн світу.

Наголошується, що такі виші функціонують за російськими стандартами освіти, нав'язуючи пропагандистські наративи. Таким чином ворог намагається створити ілюзію нормального життя під окупацією. Однак випускники таких закладів опиняються в ізоляції, оскільки їхні дипломи не мають жодної юридичної сили за межами Росії.