Багато слів, але замало дій: що не так із заявою Байдена – яку підтримку зачекалася Україна

Союзники, зокрема, США підтримують Україну у війні проти агресора, але весь час цю допомогу тримають на відстані витягнутої руки, наче чогось чекаючи

Президент США Джо Байден у колонці для The New York Times написав, що Штати не намагатимуться повалити путінський режим, не збираються воювати з Росією, але продовжать підтримувати Україну. Зокрема, поставлять нам більш продвинуті ракетні системи та боєприпаси. Про що говорять зроблені заяви? Чи достатньою є та підтримка України і той тиск на Росію, які здійснюють США? Видання "Коментарі" звернулось із цими питаннями до експертів.

Хотілося б більше конкретики від американців та англійців, а не тих чи інших заяв

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай розмірковує так:

"У заявах Байдена немає нічого надприродного. Невже хтось гадав, що він заявить про готовність США воювати з Росією? Те, що продовжиться підтримка України – це, звісно, добре. Але хотілося б більше конкретики щодо цього питання".

Досі, зазначає експерт, незрозумілі обсяги ленд-лізу, терміни постачання.

"Те, що ми отримували раніше - протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, певні види артилерії, радари - це все не ленд-ліз. Дві конференції міністрів НАТО та країн союзників у форматі "Рамштайн" також. Як і розмови про передачу Україні систем залпового вогню HIMARS (що нібито мають оголосити сьогодні). Фактично, лише протягом найближчих тижнів ми побачимо більш-менш зрозумілу картину структури ленд-лізу (не просто загальні цифри та факти), хоч відповідний закон був підписаний Байденом ще 9 травня. А реальні поставки ленд-лізу, виходить, відбудуться до кінця червня. Адже потрібен ще час на навчання представників ЗСУ по тому, як користуватися з відповідними видами озброєння. Це досить тривалий процес", – наголошує Валентин Гайдай.

За його словами, немає сумнівів, що американська і загалом західна підтримка продовжуватиметься. Але ключове тут – обсяги, найменування та терміни. Із цим – проблеми. Тоді як ми щодня втрачаємо людей, а іноді й території.

"Нам потрібні реально потужні далекобійні знаряддя, потрібна авіація, модернові РСЗВ, щоб мати можливість перейти у наступ, – наголошує політолог. – На думку ряду військових експертів, масштабний контрнаступ можливий лише за таких умов. Поки що ж у нас відбуваються лише певні контратаки – на Херсонському, Запорізькому, Харківському напрямку, на Донбасі, причому на останньому часто доводиться відступати на заздалегідь підготовлені позиції".

І тут, зазначає Валентин Гайдай, хотілося б більше активності від наших головних партнерів – США та Великої Британії. Тому що на представників ЄС надії поки що мало.

"Особливо це стосується Німеччини, Франції, Італії. Звідки звучить більше гучних заяв, аніж власне допомоги. Хіба що французи забезпечують дозовані постачання САУ "Цезар". Німеччина завжди нам щось обіцяє. Сьогодні канцлер Олаф Шольц заявив, що ФРН вирішила поставити Україні ракети протиповітряної оборони IRIS-T. Але, судячи з того, як німці "постачали" нам і бронетехніку, і танки, і артилерію (ніяк) – розраховувати на них не доводиться. А якщо щось і буде, то точно – не в найближчому майбутньому, не в найближчі місяці. Тоді як нам все потрібне тут і зараз. Саме тому, наголошую, більше очікувань від американців та англійців. Від яких хотілося б більше і конкретики, а не тих чи інших заяв", – наголошує Валентин Гайдай.

У той же час, розмірковує він, не слід забувати, що далеко не всі відомості під час війни можуть бути загальнодоступними. Є певні вимоги безпеки, якісь внутрішньополітичні повістки. І, цілком можливо, ні прості обивателі, ні журналісти, не посвячені у "внутрішню кухню", не знають справжніх обсягів і модифікацій озброєнь, які отримують Україна. Але якби це було в потрібних обсягах та у відповідній модифікації, гадаю, це стало б помітно на фронті. Поки що ситуація там демонструє, що постачання потрібних нам озброєнь йде із зволіканням.

Байден чітко дав зрозуміти у черговому меседжі, що пріоритетом є максимальна допомога Україні згідно з програмою ленд-ліз

На думку головного редактора інформагентства УкрПрес Інфо, політексперта Олексія Воронцова, США в особі зовнішньої розвідки впроваджують цілком адекватний план по "холодній" нейтралізації путінського режиму.

"Президент Сполучених Штатів Джо Байден чітко дав зрозуміти у черговому меседжі (тепер для The New York Times), що пріоритетом є максимальна допомога Україні згідно з програмою ленд-ліз, підписаною ним у знаменний день – 9 травня. Адміністрація президента США чудово розуміє, що шаленого російського диктатора необхідно обігравати стратегічним, аналітичним та системним підходом", – зазначає експерт.

Саме тому, пояснює Олексій Воронцов, Білий дім максимально намагається виключити додаткову ескалацію, а багато питань взаємодії з Україною виводять у площину засекречених домовленостей.

"Водночас сучасна летальна військова техніка зі США, незважаючи на Кремль, що зневажається з цього приводу, йде невідворотно на допомогу ЗСУ, – акцентує експерт. – Як то кажуть – "собака гавкає, а караван іде". Слава Україні!".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у РФ назвали терміни, на коли готують "референдуми" щодо "приєднання" Донбасу, Херсонщини та Запоріжжя.