Знайдено рибу, яка втрачає та відрощує по 20 зубів на день

Американські морські біологи знайшли рибу, яка втрачає по 20 зубів на день і майже одразу відрощує нові

Підводний світ Тихого океану найбагатший і найрізноманітніший, нещодавно у його північно-східній частині морські біологи виявили рибу, яка за день може втрачати й одразу відрощувати близько 20 зубів.

Цього океанського жителя називають зубастий терпуг і у нього в роті знаходиться 500 великих і дрібних голкоподібних зубів, які роблять рибу небезпечним мисливцем. Вчені довго намагалися зрозуміти, як протягом 20-25 років свого життя терпуг зберігає свої зуби гострими. І, щоб це з'ясувати, команда дослідників спостерігала за кількома особами протягом 10 днів. Риби жили в морському акваріумі, у воду якого було додано червоний барвник, який фарбував їх зуби. Потім терпугів перемістили на 10 днів у звичайну воду, а потім на 10 днів - у воду із зеленим барвником. Потім їх оглянули. Зуби, які збереглися з початку експерименту, мали бути червонувато-зеленими, а нові — просто зеленими.

Вчені за період дослідження зібрали близько 10 тисяч зубів. Виявилося, що риби втрачають 3% зубів (близько 20 штук) щодня і на їх місці буквально відразу починають відростати нові. Найактивніше цей процес відбувається в глоткових щелепах, які риби використовують для пережовування їжі та переміщення її з пащі в шлунок.

До речі, зубастий терпуг - цінна промислова риба, яка за якістю м'яса не поступається лососям і палтусу.

Нагадаємо, у США рибалки впіймали незвичайну рибу та були шоковані її особливістю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на одному з пляжів узбережжя Орегона, штату на північному заході США, відпочиваючі побачили незвичайну рибу. Її розміри вразили навіть досвідчених спеціалістів.