З якого фактора почнуться незворотні зміни клімату

Дослідники назвали основний фактор, з якого почнуться незворотні зміни клімату, здатні вплинути на 40% населення

Зміна клімату - глобальна проблема сучасності, яка може призвести до дуже серйозних наслідків. Вчені вважають, що основним фактором, здатним спровокувати мережу глобальних подій, є танення льодовиків Гренландії та Антарктиди.

Дослідники говорять, що саме цей фактор спровокує незворотні кліматичні зміни, тому що танення льодів охолодить теплі атлантичні течії, а це відіб'ється на кількості опадів у тропічному поясі. Їх стане менше, що перетворить ліси Амазонії в савану. Такі зміни вплинуть на життя 40% населення Землі, насамперед у прибережних районах.

Вчені кажуть, що наслідки глобального потепління включають підвищення рівня моря, регіональні зміни опадів, більш часті екстремальні погодні явища, такі як спека і розширення пустель. У найближчі роки, за словами експертів, температура може досягти показників, які на планеті спостерігалися 35 мільйонів років тому.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що 2020 рік став "безпрецедентним періодом екстремальних погодних і кліматичних катаклізмів". Концентрація вуглекислого газу досягла нового максимального рівня, збільшившись на 148%.

Нагадаємо, що німецькі вчені у сфері зміни світового клімату зафіксували стрімке прискорення танення льодовиків Гренландії й вперше обґрунтували це не кліматичним теплом.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що згідно з результатами дослідження британського університету Лідса, яке охопило 86 країн, багаті люди більше впливають на зміни клімату, ніж бідні. Наприклад, бідні люди не можуть дозволити собі особистий автомобіль і рідше користуються транспортом.