Який кавовий напій "найнебезпечніший" для планети

За кожним стаканчиком кави тягнеться вуглецевий слід

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі, адже мільйони людей не уявляють без неї свій ранок. Але виробництво кави несе з собою високий рівень емісій СО2 (вуглекислого газу). Дослідник Марк Маслин визначив, який кавовий напій найшкідливіший для природи.

Вчений разом зі своїми колегами проаналізував сучасні темпи виробництва кави й з'ясував, що кількість цього продукту за найближчі 30 років може вирости в 3 рази, але це викличе негативний ефект через значне перевантаження тропічного середовища. Річ у тому, що при виробництві цього напою, який бадьорить, в повітря викидається чимало вуглекислого газу. Згідно з даними, в середньому при звичайному вирощуванні та експорті 1 кілограма кави сорту арабіка в атмосферу потрапляє близько 15,3 кілограма вуглекислого газу.

Дослідники вирішили перевірити, який же кавовий напій найбільш шкідливий для природи. З кав'ярні Starbucks взяли 4 напої й з'ясувалося, що найвищий показник викидів СО2 у лате - близько 0,55 кілограма. Цей напій вариться на основі молока, утворюючи в чашці або келиху трьох шарову суміш з кави, молока і піни. На другому місці - капучино (0,41 кг), на третьому - флет уайт (0,34 кг), й на четвертому - еспресо (0,28 кг).

Вчені давно стурбовані проблемою вуглекислого газу, який потрапляє в атмосферу, тому ЄС в найближчому майбутньому хоче запропонувати пакет законів, які будуть спрямовані на мінімізацію виробництва кави, пов'язаної з вирубкою тропічних лісів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як визначити справжність кави: вчені придумали метод.