Виявлений птах, якого 170 років вважали вимерлим (ФОТО)

Цю птицю вдавалося зловити всього один раз

В кінці 2020 року група дослідників виявила на індонезійському острові Борнео рідкісного птаха, якого, як виявилося пізніше, вважали вимерлим 170 років.

Вчені з Індонезії та Сінгапуру довели існування чорнобривої мишачої тімелії (або чорнобривого болтуна). Цю птицю вдавалося зловити всього один раз, десь між 1843 й 1848 роками. Записи про знахідку уривчасті, але схоже, що птах був спіймана на острові Ява.

Ця знахідка була єдиним доказом його існування, тому в орнітологічних текстах він був позначений як "вид даних про який недостатньо". В одному з музеїв Нідерландів зберігається його опудало. Дослідники припускали, що чорнобрива мишача тімелія вимерла, оскільки після цього жодному досліднику не вдавалося її виявити й цей вид вважався одним з найзагадковіших в орнітології.

Деякий час група вчених, яка виявила рідкісну птицю на острові Борнео, не могла її ідентифікувати. І лише порівнявши фотографії з екземпляром, що зберігалися в музеї і його описом, вони з'ясували, що це дійсно чорнобрива мишача тімелія.

Дослідники вважають, що раніше цей вид не могли виявити, тому що шукали не в тій місцевості. Вони хочуть провести експедицію на острові Борнео, щоб з'ясувати, скільки птахів там мешкає, але в період пандемії коронавірусної інфекції, зробити це проблематично, тому що поїздки на острів обмежені.


Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в США в місті Хілтон-Хед-Айленд знайшли двоголове дитя черепахи. Подібна мутація частіше зустрічається саме серед рептилій, але при цьому залишається вкрай рідкісною. Дитинча відпустили в океан.