Вікна майбутнього: вчені розробили скло, яке здатне виробляти енергію та змінювати колір

Нова технологія американських вчених дозволяє змінювати колір скла залежно від температури навколишнього середовища

Учені розробили скло, яке змінює колір, при цьому технологія дешевша у виробництві порівняно з аналогічними "розумними" поверхнями. Про нову розробку пише bizua.org посилаючись на New Atlas.

Відомо, що технологія зміни кольору вже існує. Її переважно застосовують в оптиці та дорогих девайсах. Яскравий приклад — окуляри "хамелеони", лінза в яких змінює колір, коли на її поверхню потрапляє світло. Чи, наприклад, електронні компоненти, які вбудовані в скло, дозволяють на вимогу варіювати колір.

Нова ж розробка, над якою працювали в Національній лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) при Міністерстві енергетики США - значно дешевший аналог технології, при якій зміна кольору скла — це реакція на підвищення температури навколишнього середовища.

Плівку з перовськіту, однойменного мінералу, затискають між скляних панелей та впорскують туди спеціальні пари. При низькій вологості повітря плівка залишається прозорою, але при нагріванні пар змушує кристали перовськіту перебудовуватися в різні форми. Відтак поверхня набуває різного кольору, що дозволяє відштовхуючи сонячні промені та охолоджувати кімнату.

Коли температура підвищується від 35 °C до 46 °C — колір змінює свою градацію в порядку: прозорий, жовтий, оранжевий, червоний і коричневий. Швидкість, при якій скляна поверхня змінює відтінок сягає до семи секунд. До того ж під час зміни кольору поверхня перетворюється в аналог сонячної панелі та дозволяє накопичувати отриману енергію.

Дослідники припускають, що масове впровадження такого скла знизить використання кондиціонерів в літній час, що своєю чергою зменшить навантаження на електромережі та опосередковано - на забруднення атмосфери.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що у Вінниці розробляють робота для збору ягід.