Вчені знайшли сліди, які можуть змінити світову історію

Дослідники виявили людські сліди, які перепишуть історію розповсюдження людини континентами.

В американському штаті Нью-Мексико вчені знайшли кілька десятків слідів людини, які можуть змінити всі теорії про заселення Америки. Нове дослідження показує, що люди прийшли на континент 23 тис. років тому, що на 8 тис. років раніше, ніж вважалося спочатку.

У 2009 році були знайдені сліди людини в центрі Північної Америки. Перші висновки про їх вік у 23 тис. років були оприлюдненні командою вчених під керівництвом Метью Р. Беннетта у 2021 році. Однак дослідження було піддане критиці щодо достовірності через зразки рослин, які не поглинають вуглець, що є основним компонентом для визначення віку.

Тепер вчені провели два додаткові дослідження щодо віку слідів. Одне з них було засноване на пилку хвойних дерев, який піддали радіовуглецевому аналізу. Інше методика полягала у визначенні, коли востаннє зерна кварцу піддавались сонячному опроміненню.

Обидва експерименти підтвердили попередній вік знахідки та визначили, що вік людських слідів становить близько 21-23 тис. років. Таким чином, це дає можливість говорити, що Америка була заселена набагато раніше. Сьогодні вважається, що люди потрапили на континент з території Азії близько 15 тис. років тому. Це був час льодовикового періоду, який призвів до зниження води в океанах на 125 м. Таким чином утворився сухопутний перехід у Беринговій протоці між Сибіром та Аляскою.

Вчені й раніше знаходили можливі сліди діяльності людини в Америці до офіційного прибуття людини. Зокрема у Мексиці були знайдені кістки тварин і деревне вугілля разом із кам’яними знаряддями віком 31-33 тис. років. А у 2016 році в бразильській печері був знайдений камінь зі слідами людської діяльності віком 24-26 тис. років. Однак недоліком обох місць є те, що там не знайдено людських останків.

Вчені припускають, що більшість людей могла жити у прибережних районах багатих на їжу у той час, однак тепер більшість з них знаходиться під водою. Таким чином людські сліди знайдені у Нью-Мексико можуть переписати історію потрапляння людства в Америку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені відтворили обличчя фараона Тутанхамона.

Також "Коментарі" писали про науковців, які перевірили, чи справді позитивне мислення приводить до успіху.