Вчені знайшли крихітну квітку, якій 100 млн років

Діаметр квітки всього два міліметри

Американські дослідники виявили в М'янмі - багатонаціональній державі в Південно-Східній Азії дивовижну квітку віком близько 100 млн років, яка добре збереглася в шматочку бурштину.

Мініатюрна квітка дозволила вченим не тільки розширити свої знання про стародавню ботаніку, але і підказала, коли розділилася Годвана - древній суперконтинент в південній півкулі. За словами дослідників, квітка потрапила в бурштин ще на суперконтиненті й подорожувала через океан, на континентальній плиті від Австралії до Південно-Східної Азії.

На тему, коли ж стався розкол Західно-Бірманського блогу, на якому знаходиться сучасна М'янма, ходить безліч суперечок. Одні експерти вважали, що це сталося 200 млн років тому, а інші - понад 500 млн. Але ця знахідка змінила їхню думку.

"Оскільки покритонасінні з'явилися і стали різноманітними тільки близько 100 млн років тому, Західно-Бірманський блок не міг відокремитися від Гондвани до цього часу, що набагато пізніше дат, запропонованих геологами", - стверджує професор Джордж Пойнар.

За його словами, у цієї дивної квітки, діаметром всього два міліметри, є 50 тичинок, розташованих як спіраль, з пильовиками, спрямованими до неба. Судячи з усього, вона була частиною суцвіття рослини, яка містила багато схожих квітів.


Нагадаємо, в Китаї виявили квітку під назвою рябчик Делавея, яка здатна змінювати своє забарвлення, щоб захиститися від людей. Вона росте на схилах гір і маскується під колір каменів, щоб її не зірвали. Виявляється, що рябчик Делавея використовується в китайській медицині для приготування лікувального порошку від кашлю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що ізраїльським вченим вдалося відродити древню рослину, яка зникла понад дві тисячі років тому.