Вчені визначили тканини, на яких найдовше зберігається коронавірус

Медики часто забирають свої халати і костюми додому для прання, тому дуже важливо оцінити, наскільки це небезпечно

Група дослідників з Великобританії проаналізувала життєздатність на трьох видах тканин, які найбільш часто використовуються для пошиття медичної уніформи: бавовни, поліестеру і полікотону (суміш бавовни та синтетичних волокон) і визначили, де найдовше може зберігатися коронавірус. Про це повідомляє "24 Канал".

Вчені підкреслили, що медичні працівники часто забирають свої халати та костюми додому для прання, тому дуже важливо оцінити, наскільки це небезпечно.

В ході експерименту дослідники використовували модель сезонного коронавірусу HcoV-OC43, який має схожу структуру і активність, і SARS-Cov-2. Протягом 72 годин вчені спостерігали за патогеном в лабораторних умовах.

В результаті фахівцям вдалося визначити, що найдовше вірусні частинки зберігали життєздатність на поліестері - вони були активні весь час спостережень. На стовідсотковій бавовні коронавірус протримався добу, а найбезпечнішим матеріалом виявився полікотон - там вірус залишався менш як шість годин.

Раніше "Коментарі" розповідали, що у Франції розробили унікальну маску, яка здатна знищувати різні види вірусів. У їх список потрапив також і COVID-19. Незвичайну маску, яка містить спеціальний зовнішній шар, що вбиває коронавірус, представив медичний стартап BioSerenit. Розробники відзначають, що досить менш ніж п'ять хвилин, щоб маска забезпечила людині повний захист. Вона здатна захистити на 99,9% від різних вірусів.

Також в матеріалі нашого видання можна прочитати, що фахівці з Національної академії наук України пояснили, яке захворювання при коронавірусі є найбільш небезпечним. Вчені зробили висновки в результаті аналізу статистики летальності в країні.