Вчені виявили, як виникло життя на Землі - результати дослідження

Нове дослідження проливає світло на походження життя на Землі

Вирішуючи одне з найбільш глибоких питань біології, яке досі без відповіді, команда під керівництвом Рутгерса виявила структури білків, які можуть бути відповідальними за походження життя на Землі.

Дослідження з'явилося в журналі Science Advances.

Учені досліджували, як примітивне життя могло виникнути на нашій планеті з простих, неживих матеріалів. Дослідники запитали себе, які властивості визначають життя, яким ми його знаємо, і прийшли до висновку, що будь-чому живому знадобилися б для існування збір та використання енергії з таких джерел, як Сонце або гідротермальні джерела.

З молекулярної точки зору, це означало б, що здатність перемішувати електрони була першорядною для життя. Оскільки найкращими елементами для перенесення електронів є метали (наприклад, стандартні електричні дроти), а більшість біологічної активності здійснюється білками, дослідники вирішили дослідити їх комбінацію, тобто білки, які зв’язують метали.

Вчені порівняли всі існуючі білкові структури, які зв’язують метали, щоб встановити будь-які спільні ознаки, виходячи з того, що ці спільні особливості були присутні в білках предків і були диверсифіковані та передані для створення діапазону білків, які ми бачимо сьогодні.

Дослідники розробили обчислювальний метод, який виявив, що переважна більшість існуючих на даний момент білків, що зв’язують метали, є дещо схожими.

"Ми побачили, що ядра існуючих білків, що зв’язують метали, справді подібні, хоча самі білки можуть і не бути схожими. Ми також побачили, що ці ядра, що зв’язують метали, часто складаються з повторюваних структур, схожих на блоки LEGO. Цікаво, що ці блоки також були знайдені в інших областях білків, не тільки в ядрах, що зв’язують метали, і в багатьох інших білках. Наше спостереження свідчить про те, що перебудова цих маленьких будівельних блоків могла мати невелику кількість спільних предків і призвела до виникнення цілого ряду білків та їхніх функцій, які є в даний час, тобто до життя, яким ми його знаємо", – сказала провідний автор дослідження Яна Бромберг, професор кафедри біохімії та мікробіології Університету Рутгерса в Нью-Брансвіку.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені відкрили найстарішу у світі соціальну мережу.