Вчені назвали небезпечний наслідок безсоння

Психологічне здоров'я людини починає страждати, якщо на сон вона витрачає менш як шість годин на добу

Безсоння і регулярний недосип можуть спровокувати когнітивні порушення. Зокрема, йдеться про зниження працездатності та погіршення пам'яті. Про це свідчать дані дослідження Медичного коледжу Університету в Пенсільванії, які опублікували в журналі Sleep.

Щоб зрозуміти, як саме безсоння може спровокувати когнітивні порушення і навіть деменцію, вчені провели експеримент з 1741 піддослідним. Всіх їх запросили провести ніч в лабораторії. Але поспати нормально дали тільки частини з них. Решті дозволили відпочити протягом шести годин. Весь інший час піддослідним заважали заснути світло, шум, або ж некомфортна температура в приміщенні.

Добровольці, які й раніше страждали від безсоння та недосипання, не змогли впоратися з когнітивними тестами. Їхні результати були у два рази гіршими, ніж в інших учасників експерименту.

"Ці дослідження показали нам, що навіть люди середнього віку можуть через безсоння стати жертвами раннього розвитку деменції, простіше кажучи - слабоумства", - розповів доцент психіатрії Хуліо Фернандес-Мендос, який входив до складу групи вчених-експериментаторів.

Крім того, як з'ясували вчені раніше, люди, які сплять менш як 6 годин на добу, частіше страждають від гіпертонії, діабету, інсульту і депресії.

До слова, безсоння вважається небезпечним симптомом, якщо людина страждає від нього, принаймні, три рази на тиждень протягом останніх трьох місяців. В такому випадку краще відразу ж звертатися до лікаря.

За словами Фернандеса-Мендоса, близько 10% дорослого населення планети страждає на хронічне безсоння.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як пов'язані безсоння і зайва вага.