Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені спростували популярний міф з голлівудських фільмів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені спростували популярний міф з голлівудських фільмів

Дослідники провели понад 4 тисячі спроб підпалити бензин за допомогою тліючих сигарет різних марок - жодна зі спроб не увінчалася успіхом

2 листопада 2020, 20:58 comments1083
Поділіться публікацією:

Напевно ви пам'ятаєте той епічний момент, коли головний герой кидає в калюжу бензину недопалок, він миттєво спалахує, і полум'я біжить по бензиновій "доріжці". А через кілька хвилин відбувається потужний вибух за спиною героя. Але чи можливо повторити щось подібне в реальному житті? Давайте спробуємо це з'ясувати.

Вчені спростували популярний міф з голлівудських фільмів

Вчені спростували популярний міф з голлівудських фільмів. Фото: unsplash

Щоб дізнатися, чи дійсно калюжа бензину може спалахнути від кинутого недопалка, дослідники провели цікавий експеримент. Так, відомо, що їм довелося понад 4 тисячі разів підпалити бензин за допомогою тліючих сигарет різних марок. Але результат був один і той же: жодна з них не починала миттєво спалахувати.

А справа виявилася ось у чому: як тільки сигарету перестають "тягнути", то її температура падає за лічені секунди. А бензин є небезпечним через займистість парів, а не самої рідини. І коли ця рідина не знаходиться в закритому просторі, то недопалок ніяк не може запалити пари, які виходять. Експерти також впевнені в тому, що попіл досить швидко з'являється, а це заважає загоранню.

Але навіть якщо це і так, все одно не варто повторювати подібну ситуацію в реальному житті, радять вчені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, вчені зафіксували величезні спалахи в атмосфері Юпітера. Вони абсолютно впевнені в тому, що подібне явище ніяк не можна вважати звичайними блискавками. Тому як в ньому переважали ультрафіолетові спалахи серії Лаймана, які з'являються через перехід електронів з порушених енергетичних рівнів в атомі водню на перший. Ці дані дозволили фахівцям припустити, що вони зафіксували TLE.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини