Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розповіли, звідки у котів з’явилися білі «шкарпетки» на лапах
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розповіли, звідки у котів з’явилися білі «шкарпетки» на лапах

Вчені намагаються розгадати один із наймиліших секретів домашніх котів

19 січня 2021, 17:38 comments1450
Поділіться публікацією:

У значної кількості домашніх котів шерсть на лапках має білий колір, через що здається, ніби тваринки одягнені в шкарпетки. Особливостями такого забарвлення зацікавилися вчені Університету Міссурі і дійшли висновку, що у цьому котам "допомогла" еволюція.

Вчені розповіли, звідки у котів з’явилися білі «шкарпетки» на лапах

Білі "шкарпеточки" у кота з’явилися в процесі еволюції. Фото із відкритих джерел

Історія формування природних "шкарпеток" у котів почалася приблизно 10000 років тому, коли люди почали приручати пухнастиків до життя вдома. Спочатку спільне проживання котячих із людиною мало винятково взаємовигідний характер. Люди, які щойно освоїли фермерство, отримували захист від шкідників, а коти — легку поживу.

Найчастіше із дикої природи "виходили" чотирилапі, які мали все ті ж білі "шкарпетки". Вважається, що відсутність достатнього природного камуфляжу із шерсті заважала їм нормально полювати в диких умовах. Утім, для людей це не мало жодної проблеми.

"Швидше за все, люди тоді говорили: "Мені найбільше подобається це кошеня, бо у нього білі лапи. Давайте переконаємося, що воно вижило", — припускає дослідниця Леслі Лайонс.

Цікаво, що зазвичай світле забарвлення лап свідчить про більш приручених особин серед котів, аніж будь-яке інше. І це при тому, що вчені поки переконані: особливості поведінки тварин не пов’язані із кольором їхньої шерсті. Між іншим, правило "світлих лап" стосується ще й коней, мишей, корів тощо.

"Такі характерні кольори хутра та особливості "маркування" з’являються під час розвитку котячого ембріона. Клітини, що надають забарвлення котячій шерсті, спочатку виглядають як нервові клітини", — пояснює Лайонс.

При формуванні кошеняти в утробі матері всі ці клітини рухаються. Якщо вони доволі повільні, особина, швидше за все, народиться "однотонною". Але у разі, коли не всі "кольорові" клітини "зустрінуться" одне з одним, на шерсті з’являються білі прогалини, в тому числі й "шкарпетки".

Варто зазначити, що в природі лишився дикий, неприручений вид котів, представники якого є давніми предками домашніх мурчалів. Тварини виду Felis silvestris живуть в Африці та окремих регіонах Євразії. Деяких навіть можна зустріти поблизу діючого вулкану Етна на Сицилії. 

Раніше "Коментарі" ділилися іншими "котячими секретами". Так, на порталі можна дізнатися про ТОП-10 презентів для вашого пухнастого улюбленця, що змусять його полюбити вас ще більше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини