В Антарктиді українські полярники натрапили на рідкісний "млинцевий лід" на поверхні води

«Крижані млинці, латаття чи медузи»: фахівці зі станції "Академік Вернадський" побачили унікальне явище, утворене на поверхні води в Антарктиді

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, пишуть "Коментарі"

Мова іде про так званий млинцевий лід. За словами вчених, "його діаметр може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см". Для утворення такого льоду, існує декілька варіантів.

"Коли вода починає замерзати, в ній з’являються льодяні голки або пластинки. Згодом вони скочуються в льодяне сало або на сніжуру – скупчення снігу, який падає в холодну морську воду з температурою нижче 0 і тому не тане. Власне із льодяного сала або сніжури й "печуться" крижані млинці", - додають полярники.

Для їх формування, необхідний вітер, хвилі та нестабільна температура. Тоді, лід замерзне не суцільно, а окремими шматками. Після ж, ці шматки "обточуюються" об одне одного, отримуючи округлу форму, переконують фахівці.

Водночас, існує і інший варіант утворення крижаних млинців.

"Коли на поверхні води одразу утворюється льодова кора, але потім з’являються сильні дрібні хвилі, під дією яких кора ламається і перетворюється на млинцевий лід", - зауважують експерти.

Повідомляється, що таке явище зустрічається не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні.

Нагадаємо "Коментарі" писали, - Вчені виявили у центрі Місяця тверде металеве ядро: що кажуть дослідники "Залізне серце": всередині Місяця вчені побачили тверде металеве "тіло", що має діаметр близько 500 кілометрів. На думку вчених, ядро супутника складається з металу, що близький за щільністю до заліза. Воно займає площу близько 15% від загального діаметра Місяця. Ще двадцять років тому, дослідники довели що під поверхнею Місяця існує рідке зовнішнє ядро. Проте, зрозуміти структуру внутрішнього "тіла" було важко через його невеликі розміри.