Українці ще рік чекатимуть на 5G: чому уряд відклав запуск зв'язку нового покоління

У проєкті розпорядженні Кабміну йдеться про те, що впровадження зв'язку п'ятого покоління відтерміновується

Уряд 4 серпня прийняв розпорядження про зміни до ухваленого у 2020 році документу "Про затвердження плану заходів щодо впровадження в Україні системи рухомого (мобільного) зв'язку п'ятого покоління". Про це повідомляє УНІАН.

Тепер пропонується змінити дати відкриття аукціонів для на видачі ліцензій на користування новими радіотехнологіями 5G. Якщо раніше планувалося провести аукціони у жовтні 2021 року, то тепер їх розпочнуть не раніше лютого 2022 року, йдеться у додатку до документа.

А надати доступ до користування радіочастотним спектром суб’єктам ринку телекомунікацій попереднього планують не раніше квітня 2022 року. Аукціони проведуть на конкурсній основі й переможцями визнають тих, хто запропонує найвищу ціну за відповідну смугу.

Українці ж зможуть отримати послуги мобільного зв'язку 5G орієнтовно з липня 2022 року, а не восени цьогоріч, як раніше планувалося.

Однією з причин затягування із запровадженням кращого мобільного зв'язку вважають відсутність наукових досліджень, які слід провести для запуску 5G-зв'язку. Дослідження так і не розпочали через нестачу фінансування.

Нагадаємо, що у разі запровадження нових технологій 5G мобільний інтернет має працювати удесятеро швидше. Тому покращення мобільного зв'язку залишається одним із пріоритетів цифрової трансформації в Україні.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", директор Регіонального відділення Міжнародного союзу електрозв'язку Наталія Мочу розповіла, чи варто Україні поспішати в питанні впровадження 5G і що для цього потрібно.