Створено "розумну" тканину, яка попереджає про віруси

З нової тканини можна шити захисні маски або серветки

Через пандемію коронавірусу, вчені з усього світу намагаються полегшити життя людей і захистити їх від захворювання. Американські дослідники з цією метою створили "розумну" тканину, яка змінює свій колір, коли на неї потрапляють віруси та бактерії. Про це повідомляє VCU News.

Фахівці представили нову тканину, виконану з м'яких і еластичних нанополіметрів, які виготовляють з поліетилену. У ній знаходяться рідкі кристали, завдяки яким вона здатна визначити на поверхні віруси та бактерії, в тому числі й коронавірусну інфекцію. Ці кристали володіють оптичною властивістю відбитого кольору.

Вчені говорять, що "розумну" тканину можна використовувати для пошиття захисних масок, а також для серветок. Якщо колір матеріалу зміниться, це буде означати, що маску пора змінити, тому що на її поверхні присутні шкідливі мікроорганізми.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що дослідники з Гонконгу створили маску з графена, яка може на 100% захистити від нового вірусу. Такі маски можна використовувати кілька разів.