Стало відомо, від якої їжі доведеться відмовитися українським школярам із нового року

Нові санітарні правила визначають перелік продуктів харчування, які заборонено продавати у шкільних буфетах чи автоматах в Україні

З 1 січня 2021 року в школах України почне діяти новий Санітарний регламент, який передбачає низку вимог до харчування школярів. Про це інформує Міністерство охорони здоров'я України.

Відтепер у школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. У МОЗ зазначили, що вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Зокрема, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.

Також нові санітарні правила визначають перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах. Йдеться про чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі.

Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти та ягоди та молочні продукти.

Крім того, врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

"Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря", — пояснив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Як повідомлялося, з нового року в українських школах почнуться великі зміни. Почне діяти новий санітарний регламент, який передбачає цілу низку вимог не лише до харчування школярів.