Головна Новини Суспільство Наука та освіта Стало відомо, чи будуть враховуватися норми нового українського правопису в цьогорічному ЗНО
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чи будуть враховуватися норми нового українського правопису в цьогорічному ЗНО

Глава Мін’юсту роз’яснив, що означає судове рішення щодо нового українського правопису

1 лютого 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

Рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування норм нового українського правопису не набрало законної сили, тому школярам слід готуватися до Зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) у 2021 році, враховуючи нові правила. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Стало відомо, чи будуть враховуватися норми нового українського правопису в цьогорічному ЗНО

Новий український правопис на ЗНО-2021. Фото з відкритих джерел

Днями ОАСК своїм рішенням визнав протиправною та скасував постанову Кабінету Міністрів України "Питання українського правопису" від 22 травня 2019 року. Малюська запевняє: рішення не набрало законної сили і не набере найближчим часом, бо буде подано апеляційну скаргу. Тож до закінчення розгляду апеляції постанова Кабміну залишатиметься чинною. Відповідно – новий український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним.

"Це також означає що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис, затверджений у 2019 році, та готуватись за ним до цьогорічного ЗНО, — йдеться у повідомленні міністра. — Враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо яких-небудь сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО. Тому як мінімум до цьогорічного ЗНО зміни правил правопису не відбудеться!"

Нагадаємо, перші деталі справи повідомив адвокат Дмитро Ільченко, на користь позову якого і було прийнято рішення суду. За словами юриста, позов, перш за все, стосувався захисту української мови від спотворення її регіональними діалектами. Також Ільченко стверджує, що зміна правопису жодним чином не входить до компетенції уряду, а "мовна комісія" вносила зміни до кінцевого варіанту проєкту вже в останній момент. Зазначається, що рішення набирає чинності після його апеляційного перегляду — якщо КМУ подасть апеляцію,

У свою чергу, глава Мін’юсту заявив, що ще не отримали судове рішення ОАСК і тому не можуть оцінили аргументацію суду. Малюська додав, що навіть у разі підтримки позиції ОАСК на етапі апеляції, можливість повернути новий український правопис все одно буде. Як зазначив міністр, його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини