Сонячна буря знову обрушиться на Землю: коли варто чекати геомагнітні бурі

Виверження Сонця спровокує геомагнітні бурі та полярні сяйва

Всього через тиждень після того, як на Землю потрапила помірна геомагнітна буря, Сонце знову продемонструвало потужні виверження. Оскільки активність на поверхні Сонця продовжує зростати, Сонце розпочало виверження, яке вразить Землю 9-10 лютого, спровокувавши ще одну геомагнітну бурю. Про це повідомляє India Today.

За даними Центру передового досвіду в галузі космічних наук при Індійському інституті наукової освіти та досліджень, моделі вказують на дуже високу ймовірність удару по Землі.

"Вплив навряд чи буде дуже небезпечним. Імовірні помірні геомагнітні бурі", - йдеться у твіті CESS.

Корональні викиди маси (CME) — це великі викиди плазми та магнітного поля з корони Сонця. Вони можуть викидати мільярди тонн коронального матеріалу, що рухається назовні від Сонця зі швидкістю від 250 кілометрів на секунду (км/с) до майже 3000 км/с. За даними американського Центру прогнозування космічної погоди при Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень, найшвидші CME, спрямовані на Землю, можуть досягти нашої планети всього за 15-18 годин.

Викид коронної маси може спровокувати геомагнітні бурі класу G1, оскільки пік вибуху досяг категорії C3, яка вважається слабкою. Вибух на поверхні Сонця спостерігався більше трьох годин.

Геомагнітна буря — це серйозне порушення магнітосфери Землі, яке виникає, коли відбувається дуже ефективний обмін енергією сонячного вітру в космічне середовище, що оточує Землю. Якщо CME стикається з Землею, це викликає геомагнітну бурю.

Геомагнітна буря класу G1 може спричинити незначний вплив на роботу супутників, електромережі можуть зазнати незначних коливань, а полярні сяйва будуть помітні в районах у високих широтах.

Хоча поточні умови космічного середовища є нормальними, CESS прогнозує ймовірність спалахів класу M/X в найближчі дні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Землю накрила геомагнітна буря - з рівнем G3 вона стала найпотужнішою за цей рік.