Сім дивовижних фактів про Зигмунда Фрейда, які ви могли не знати

Маловідомі факти про його життя і смерть

Зигмунд Фрейд був видатним психоаналітиком, але сам страждав від цілого ряду залежностей. Давайте з'ясуємо, які життєві обставини зробили його такою неординарною особистістю.

Уже в юному віці майбутній гуру психології відрізнявся від своїх однолітків тим, що у нього була сильна тяга до вивчення всього нового. Після закінчення гімназії, він довго не міг зрозуміти, якій професії він готовий присвятити своє життя. І, виявляється, що з самого початку він планував стати юристом.

Фрейд міг за один день викурити 20 сигарет, і попередження лікарів його не зупиняли. У 1923 році фахівці змушені були видалити йому половину щелепи, після того, як виявили ракову пухлину у роті. Тоді за 16 років йому зробили більше 30 операцій.

Фрейда можна вважати одним з перших драгділерів, тому що в 1880-х він зацікавився маловідомим тоді ще легальним наркотиком, який один німецький військовий лікар використовував як стимулятор для виснажених солдатів. Йдеться саме про кокаїн.

Нацисти вигнали вченого з Австрії та спалили його книги. Коли Німеччина анексувала Австрію, нацисти здійснили наліт на квартиру психоаналітика, а гестапо затримало і допитало його дочку Анну.

Відома книга Фрейда "Тлумачення сновидінь" провалилася, тому що за перші 6 років видавництво реалізувало тільки 351 екземпляр. Сам же автор вважав її найзначнішою і головною своєю роботою.

Фрейд не любив дивитися в очі пацієнтам. Вважається, що він не хотів дивитися їм в очі, тому сидів на стільці поза увагою пацієнта.

Фрейду допоміг померти його друг. У віці 83 років психоаналітик був сильно виснажений важкою формою раку ротової порожнини, тому попросив свого друга Макса Шура допомогти йому, коли він зовсім ослабне. Той стримав свою обіцянку, і з дозволу дочки Фрейда Анни вколов йому морфій.

Також видання "Коментарі" розповість, яке просте правило працює в будь-якій ситуації.