Що робить нас сильнішими: чи мав рацію Ніцше

«Все, що не вбиває мене, робить мене сильніше», - це твердження німецького філософа, але чи дійсно це так?

Якщо детально вивчити інформацію про вчених, які на початку своєї кар'єри подавали заявки на отримання грантів R01 від Національного інституту охорони здоров'я (NIH) в період з 1990 по 2005 рік, то можна знайти відповідь на це питання.

Розглядаючи заявки, NIH приймає рішення про надання гранту або відмову в цьому. Щоб ухвалити таке важливе рішення, потрібно провести спеціальну процедуру, яка оцінить діяльність кожного окремого кандидата, а також план здобувача в балах. І якщо претендент набирає суму балів, які вище прохідного, то він автоматично проходить.

Отже, виходить, що є ті, хто отримав свій грант, і ті, кому не вистачило балів. З цього також можна припустити, що науковий рівень всіх учасників приблизно однаковий.

Але, як з'ясувалося пізніше, ті, хто тоді не пройшов, спочатку публікують трохи менше своїх наукових робіт, а потім і зовсім обганяють колег, які отримали грант. Крім цього, так звані "невдахи" мають набагато більшу ймовірність написати науковий "хіт" (багатоцитована стаття). Докази цього ми можемо побачити в графіку нижче, де результати, продемонстровані "невдахами" (помаранчевий колір) і "щасливчиками" (синій колір).


З вищесказаного випливає висновок, що правило, про яке нам говорив Фрідріх Ніцше, дійсно працює.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, психологічний трюк, який змусить будь-кого звернути на вас увагу.