Що буде з людиною, якщо їй видалити половину мозку

Людський мозок - командний центр нервової системи

Людський мозок - це один з найголовніших органів, який відповідає за діяльність всього нашого організму.

А що буде, якщо видалити у людини половину мозку? Цим питанням зайнялися вчені з Каліфорнійського технологічного інституту. Виявляється, людина, яка втратить значну частину свого мозку, не сильно відрізнятиметься від усіх інших. Чому? Тому що мозок має неймовірну здатність: перебудовуватися під нові обставини з великою швидкістю.

Фахівці за допомогою МРТ порівняли мозок людей, вік яких 20-30 років, з вилученою половиною мозку, і людей, у яких залишився повний здоровий мозок. Результати здивували навіть самих вчених.

Виявилося, що навіть якщо у людини немає певної частини мозку, то це ніяк не позначиться на її працездатності і продуктивності. При цьому зв'язок між мозковими мережами у неї стане вище. З цього випливає висновок, що людський мозок зміг не тільки адаптуватися, але і самостійно заповнити порожнечу, яка утворилася в одній із півкуль. Найголовніше - без наслідків для носія.

У 2014 році 7-річному хлопчику видалили праву частину потиличної частки із зоровим центром, тому що у нього була епілепсія. Але незабаром його мозок знову створював нейронні зв'язки, які взяли на себе нові функції. Обидва очі хлопчика були абсолютно здорові.

Експерти констатують, що подібні наукові явища - це лише маленька частина, яку їм вдалося з'ясувати на сьогоднішній день. Тому їм належить дізнатися, як саме мозок перебудовує свою роботу.

Також видання "Коментарі" розповість, вчені знайшли новий спосіб омолодження мозку.