Головна Новини Суспільство Наука та освіта П'ять стародавніх методів лікування, які краще не використовувати
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять стародавніх методів лікування, які краще не використовувати

Ці методи лікування, м'яко кажучи, досить дивні

12 листопада 2020, 14:05 comments1498
Поділіться публікацією:

У стародавні часи людей від різних захворювань лікували знахарі та цілителі й вони володіли таким аспектом знань, які перевершували навіть сучасну медицину. Але деякі методи лікування все ж викликають подив, тому їх краще не відроджувати.

П'ять стародавніх методів лікування, які краще не використовувати

© wikimedia

Зубний біль лікували запаленою сумішшю жиру козла

У стародавні часи люди також стикалися з зубним болем, тому навчилися ставити пломби, і виготовляти протези. Але ось деякі способи лікування карієсу були, м'яко кажучи, дивними. Наприклад, середньовічний перський лікар Авіценна вважав, що позбавити від проблеми допоможе обкурювання пацієнта запаленою сумішшю їх жиру козла, блекоти (рослини) і цибулі. А ось давньоримський письменник Пліній Старший вважав, що позбутися від зубного болю можна за допомогою жаби, яку потрібно зловити в повний місяць, плюнути їй в рот і сказати "лікувальні" слова.

Кровопускання допомагало від всіх хвороб

В арабських країнах практично всі захворювання лікували кровопусканням. Вважалося, що в крові є "шкідлива рідина", від якої потрібно позбутися — і тоді людина вилікується. Пацієнту робили прокол або розріз вени й випускали 300-400 мл крові. Вельми небезпечний метод, адже можна підхопити зараження.

Лікування отрутою змій і трав

З інфекціями люди в давні часи боролися за допомогою зміїних отрут і трав, адже антибіотиків не існувало. У Єгипті для приготування ліків використовували коноплю, опій і блекоту, а також сушених змій і скорпіонів

Ладан і екстракт мандрагори як анестезія

У стародавній Месопотамії людям для полегшення болю використовували "анестезію", а точніше давали алкоголь або опіум. А ось в Єгипті застосовували екстракт з кореня мандрагори, адже він був сильнодійним галюциногеном.

Лікування святою водою

За часів "батька медицини" Гіппократа вважалося, що епілепсія (розлад центральної нервової системи, — прим. авт.) викликана божественною волею. Цілитель вважав, то недуг виник через погодні умови (вітер, сонце). В середні віки хворих лікували молитвами та святою водою.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що антропологи назвали причину, через яку вимерли стародавні люди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини