Головна Новини Суспільство Наука та освіта П'ять радянських реалій, які зараз здаються божевіллям
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять радянських реалій, які зараз здаються божевіллям

Часом заборонялися навіть ті речі, які в цивілізованих країнах уде давно вважалися конституційними правами

10 листопада 2020, 17:07
Поділіться публікацією:

Ні для кого не секрет, що старше покоління любить іноді поностальгувати за радянськими часами. Однак тоді були обмеження, які в сучасному світі здаються нам просто абсурдними. Отже, давайте згадаємо, яким було життя радянських людей.

П'ять радянських реалій, які зараз здаються божевіллям

П'ять радянських реалій, які зараз здаються божевіллям. Фото: unsplash

Заборона на вільне пересування — реалія під номером 1. Тоді людина не могла переїхати в іншу країну або змінити місце проживання так само легко, як це можна зробити зараз. Все, що дозволялося — відправитися з друзями в похід або поїхати на море.

Складнощі з виїздом за кордон

Щоб в радянські часи виїхати за кордон, необхідна була вагома і грунтовна причина. Наприклад, робоче відрядження або гастролі. І то, перед виїздом за кордон, людину очікувала серйозна перевірка і інструктаж.

Заборона на відкриття бізнесу

Так, зараз це здається нам чимось абсолютно немислимим. Однак тоді не було ніякої приватної власності, а тіньові бізнесмени, яких тоді прийнято було називати "підпільними цеховиками", піддавалися кримінальному переслідуванню.

Заборона на зберігання валюти

За будь-які незаконні махінації з валютою радянську людину очікувала конфіскація майна, 5-річне заслання або тюремне ув'язнення на 15 років. Тому найнадійнішою "валютою" був алкоголь, яким люди тоді розраховувалися за надані їм послуги.

Відсутність вільного ринку нерухомості

Заборона на приватну власність позбавляла людину можливості купити житлоплощу. Трохи пізніше були введені деякі винятки, які дозволяли продати кооперативну квартиру. Але таку операцію не можна було провести без участі члена кооперативу, тому подібні угоди були одиничними.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, смішні факти про моду 90-х, які викликають ностальгію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини