На українській станції в Антарктиді помітили аномальне повернення пінгвінів (ФОТО)

Пінгвіни мали б повертатися на станцію «Академік Вернадський» лише через декілька місяців, а не зараз

В Антарктиді українські вчені зафіксували раптове повернення пінгвінів: виною усьому аномально тепла зима. Про це повідомляється на Facebook-сторінці станції "Академік Вернадський".

Так, в кінці травня українську станцію залишив останній пінгвін – поплив у вирій, де тепліше. Однак несподівано на станцію прийшли п’ять пінгвінів. Річ у тому, що зараз в Антарктиді розпал зими – погода відповідає початку лютого у нас. А пінгвіни дженту або субантарктичні – типові мешканці острову Галіндез, де й розташована наша станція, у всі сезони, окрім зимового.

Як пояснюють вчені, зазвичай масове повернення пінгвінів на острів відбувається у другій половині жовтня (у нашій півкулі відповідає квітню).

Повідомляється, що зима цього року видалася вкрай теплою. Так, у попередні роки острів взимку був вкритий кригою, зими були сніжні та люті, але цього року погода інша. Висота снігового покриву досягає лише 46 см, тоді як два роки тому в такий час було 151 см, а минулого року – 130 см. Через те, що денна температура на станції плюсова (останні дні від 2,3 градуса до 4,1), сніг тане.

Нагадаємо, Всесвітня метеорологічна організація висловила стурбованість через темпи зростання глобальної температури.