Марсіанські озера: вчені вивчатимуть, чи було там життя

Фотографії з Марсу показують місцевість, схожу на дельту річок на Землі

Вчені сподіваються побачити на Марсі сліди стародавнього життя, розповідає агентство ВВС.

Науковці NASA впевнені, що марсохід Perseverance дістався до місця, де колись у давнину була найбільша ймовірність виникнення живих організмів. З лютого 2021 р. він перебуває є кратері Jezero, діаметром 47,4 км, і з тих пір зробив тисячі знімків. Аналіз знімків показав, що колись кратер був заповнений водою – тобто був озером. Озеро живилось річкою, яка впадала у водойму із заходу. Слід врахувати, що описана ситуація була можлива 3,5 млрд років тому, коли клімат на Марсі був зовсім іншим.

Дослідження марсохода свідчать, що у місці, де річкова вода зустрічалась з озерною, утворилась дельта – тобто клиноподібна місцевість, у якій потік води подрібнюється на кілька рукавів. Подібні умови є ідеальними для появи мікроорганізмів, які мали б залишити після себе якісь хімічні залишки.

Sanjeev Gupta, професор Імперського коледжу у Лондоні, був одним з тих, хто вірив у шанси дізнатись щось нове у кратері Jezero. Він наполягав на тому, щоб марсохід підтвердив реальними знімками припущення по наявність дельти. У дельті земних річок є так зване "алювіальне віяло" – тобто віялоподібна ділянка, яка виникає тоді, коли швидкість потоку різко змінюється. У таких місцях буває багато поживних речовин, які випадають в осад і кам'янють. Марсіанські мікроорганізми могли б жити саме тут, хоча вони і ризикували б загинути у повенях.

Особливе зацікавлення у вчених викликає підвищення під назвою Kodiak. На фотографіях видно горизонтальні шари породи, які утворюються при багаторічному впаданні річки у іншу водойму. Ці марсіанські скам'янілі сходинки схожі на дельтові формації, які збереглись, наприклад, на Синайському півострові на Землі.

Крім того у дельті марсіанської річки та на дні озера є поодинокі масивні валуни. Схоже, що вони опинились там внаслідок потужних повеней, викликаних радикальними змінами у кліматі, як припускає професор Гупта. Він наводить приклади Землі: озера у Гімалаях, басейн річки Ганг.

Планується, що марсохід Perseverance здійснить кілька бурінь. Якщо буде виявлено шар дрібнозернистого вапняку, який на Землі утворюється із органічних решток, це доведе існування життя на Марсі у минулому.

Робот отримає кілька десятків зразків гірських порід з різних місць. Ці зразки доставлять на ракету, яка виведе контейнер з ними на орбіту Марсу, де їх підхопить космічний корабель. У розпорядженні учених зразки опиняться лише на початку 2030-их рр.

Сью Хорн (Sue Horne), керівник дослідження космічного простору Британського космічного агентства, говорить:

"Ми збираємось увійти у найцікавіший час дослідження Марсу".

Раніше видання "Коментарі" пропонувало увазі читачів цікаві фото робота NASA, який "заснув".