Китай запустить найбільший телескоп для пошуку інопланетного життя

Чутливість нового телескопа вище аналогів в 2,5 рази

Китай посиленими темпами розвиває свою програму освоєння космосу. Така інформація з'явилася в науковій газеті КНР Science and Technology Daily.

Запуск найбільшого у світі телескопа запланований на вересень поточного року, однак більш конкретну дату уряд поки не називає. Телескоп отримав назву FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope — "Сферичний телескоп з апертурою п'ятсот метрів"). З його допомогою Китай сподівається досліджувати космос на предмет позаземного життя. Китайські вчені стверджують, що їх дітище має у 2,5 рази кращу чутливість, ніж сучасні аналоги, такі, як телескоп Arecibo Observatory.

Перші випробування телескопа провели в січні 2020 року, однак пізніше його вирішили модернізувати. Вартість нового телескопа складає 185 млн доларів.

Як повідомляв портал "Коментарі", астрономи знайшли потенційно населену екзопланету розміром з Землю в 300 світлових роках від нас. Згідно з новим дослідженням, з 2681 екзопланет, виявлених космічним телескопом NASA Kepler в період між 2009 і 2018 роками, вона найбільш близька за розміром і, можливо, температурі до нашій власній планеті. Екзопланети - це ті, які були знайдені на орбіті за межами нашої Сонячної системи. Дослідники нещодавно виявили планету в архівних даних, зібраних Kepler.