Глобальне потепління: температура продовжує рекордно підвищуватися

Всесвітня метеорологічна організація стурбована темпами зростання глобальної температури

Річна глобальна температура може перевищити 1,5 градуса Цельсія вище доіндустріальних рівнів протягом наступних п'яти років, кажуть нові кліматичні прогнози Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). Про це пише CNN.

У відповідності з Паризьким угоди по клімату 2015 року, країни зобов'язалися скоротити виробництво вуглецю і зупинити глобальне потепління нижче 2 градусів за Цельсієм і, якщо це можливо, нижче 1,5 градусів за Цельсієм до кінця сторіччя, щоб уникнути найгірших наслідків зміни клімату.

Але згідно зі звітом ВМО, існує близько 20% ймовірності того, що один з наступних п'яти років буде принаймні на 1,5 градуси за Цельсієм тепліше, ніж доіндустріальні рівні, причому ймовірність цього постійно збільшується.

Річна глобальна температура, ймовірно, буде щонайменше на 1 градус Цельсія тепліше, ніж доіндустріальні рівні, і останні п'ять років були найтеплішими в історії.

У 2020 році в Арктиці, ймовірно, більш ніж в потеплішає два рази в порівнянні з середньосвітовими рівнем, і багато частині Південної Америки, Південної Африки і Австралії можуть стати суші, ніж у недавньому минулому, йдеться в повідомленні ВМО.

Існує 70% ймовірність того, що один або кілька місяців протягом наступних п'яти років будуть, щонайменше, на 1,5 градуси Цельсія тепліше, ніж доіндустріальні рівні, йдеться в оцінці ВМО.

Протягом 2020-2024 років східна частина Південної Америки, швидше все, буде більш сухий, высокоширотные регіони – більш вологими, а в Північному Північноатлантичному регіоні можуть переважати сильні західні вітри, що може призвести до більшої кількості штормів в Західній Європі.

Прогноз враховує природні зміни, а також вплив людини на клімат, але не враховує зміни у викидах парникових газів в внаслідок блокування Covid-19 по всьому світу.

Нагадаємо, в XXI столітті підйом рівня моря буде куди більш сильним, ніж вважали раніше, що призведе до катастрофічних наслідків для острівних держав.